O tym, że warto jeść warzywa nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Od dzieciństwa słyszymy, że są one niezwykle zdrowe i bogate w różne właściwości odżywcze. Dobrze jednak dokładnie wiedzieć, dlaczego powinny być istotną częścią diety każdego z nas.
Pierwszym silnym argumentem warzyw jest błonnik. Wspomaga on trawienie, pomaga utrzymać zawartość cukrów we krwi na odpowiednim poziomie oraz pozytywnie wpływa na sprawność działania jelit. Jedząc warzywa, w pełnowartościowy sposób zaspokajamy także nasze dzienne zapotrzebowanie na cały szereg witamin i minerałów. To dużo lepsze niż dostarczenie ich do organizmu poprzez łykanie pigułek. Co więcej, związki zawarte w warzywach pomagają również przyswajać witaminy i minerały znajdujące się w mięsie oraz w produktach zbożowych!
Bez wątpienia, najlepszym momentem na dostarczanie organizmowi tych niezwykle cennych składników jest lato. To właśnie teraz mamy do wyboru szeroki wachlarz świeżych warzyw, które są łatwo dostępne. Powinniśmy w pełni wykorzystać ten okres i jeść ich jak najwięcej. Co prawda wiele warzyw możemy kupić w sklepach nawet w środku zimy, jednak nie dość że są one dużo droższe, to przede wszystkim pozbawione pełni odżywczych wartości.
Warzywa możemy jeść na różne sposoby – surowe, gotowane, grillowane czy duszone. Nie pod każdą postacią są one jednak tak samo wartościowe. Dla przykładu, podczas gotowania tracą większość zawartej w nich witaminy C, która jest wrażliwa na temperaturę i rozpuszcza się w wodzie. Najwięcej pożądanych składników dostarczają warzywa surowe. Wiele osób jednak nie przepada za taką ich formą. Dobrym rozwiązaniem, w tej sytuacji mogą być różnego rodzaju dipy. Oczywiście pod warunkiem, że nie będą one ciężkie, kaloryczne i na bazie majonezu.
“Jako dip do warzyw czytelnikom mojego bloga polecam hummus. Najlepiej jeśli spróbujecie przyrządzić go samemu. Jeżeli jednak zdecydujecie się na gotowy warto spróbować ten marki whomus?. W przeciwieństwie do innych past dostępnych na rynku, jego smak nie jest „plastikowy”. Hummus świetnie sprawdzi się także w trakcie trwającego sezonu grillowego. Przyrządzone na grillu warzywa mogą być zdrową alternatywą dla kalorycznej karkówki.” – mówi Anna Gidyńska, która prowadzi bloga o diecie plaż południa Polskie South Beach.
Zwiększenie dziennego spożycia warzyw jest kluczem do redukcji spożywanych kalorii oraz zapewnienia organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Jedzenie warzyw powoduje, że czujemy się syci, przez co nie ulegamy pokusie podjadania pomiędzy posiłkami. Wszystko to przekłada się na nasze dobre samopoczucie, dlatego zdecydowanie warto!