Większość z nas spędza poza domem w biurze minimum 8 godzin dziennie – a nie rzadko i więcej. To ogromna część dnia, podczas której nie wolno nam zapominać o… jedzeniu. Wydawałoby się to oczywiste, ale nie dla każdego takie jest.
Sporo osób w pracy zwyczajnie się głodzi zwalając wszystko na brak czasu, nadmiar obowiązków do wykonania, brak sklepu w okolicy biura i wiele innych czynników. Pierwszy porządny posiłek jedzą dopiero wieczorem, po przyjściu do domu, a w trakcie dnia co najwyżej zapchają się jakimś słodkim batonikiem czy drożdżową bułką.
Należysz do tej grupy osób? Jeśli tak, to popełniasz spory błąd. Głodzenie się jest prostą drogą do szybkiego przybrania na wadze. Zdezorientowany organizm zaczyna odkładać spożywane jedzenie w postaci tłuszczu jako „rezerwę” na „gorsze” czasy, kiedy pożywienie nie jest mu dostarczane. Poza tym najadanie się na krótko przed snem to też nie najlepszy pomysł. Zakłóca to pracę układu trawiennego i wpływa na jakość naszego snu.
Aby tego uniknąć, należy dbać o regularność posiłków – również w pracy. Postaraj się wyznaczyć stałe godziny jedzenia i na ile to możliwe, przestrzegaj ich każdego dnia. Trzeba tak komponować swoje potrawy, aby zaspokajać energetyczne zapotrzebowanie organizmu, nie dać się pokonać tuczącym kaloriom i przestrzegać podstawowych zasad zdrowego żywienia.
Zdjęcie: Fotolia
Co więc jeść w pracy?
Kanapki - poświęć rano kilka minut na przygotowanie do pracy czegoś pysznego, zdrowego i zarazem prostego. Kanapki staraj się robić z brązowego, pełnoziarnistego pieczywa (po ich zjedzeniu dłużej utrzyma się uczucie sytości). Wrzuć do nich ulubione dodatki: lekką wędlinę, ser, wędzoną rybę, domowe pieczone mięso i świeże warzywa. Alternatywą dla kanapek są małe tortille.
Sałatki - przygotowanie odżywczej sałatki może zająć Ci zaledwie kilka chwil, wystarczy skroić wybrane warzywa, dodać kiełki albo ziarna zbóż i gotowe. Możesz też zrobić bardziej sycące i świetnie smakujące na zimno sałatki z dodatkiem pełnoziarnistego makaronu czy brązowego ryżu. Unikaj sosów i majonezów!
Orzechy, suszone owoce, wafle ryżowe – to produkty, które warto mieć na stałe w swojej szafce w biurku. Są zdrowe, dodają energii i zwalczają pierwszy głód, jeśli napadnie Cię w najmniej oczekiwanym momencie. Orzechy dodatkowo wpływają pozytywnie na nasz mózg, poprawiają pamięć i koncentrację.
Jogurt - ale tylko naturalny, bez dodatku cukru! Dobieraj do niego smakowite dodatki jak płatki zbożowe, orzechy, suszone i świeże owoce, miód. Przekąska sycąca, zdrowa i szybka do przygotowania w warunkach biurowych.
Woda - choć pewnie dzień zaczynasz od kawy, w dalszej części dnia pamiętaj o piciu dużych ilości wody. Nawadnia organizm, wypłukuje szkodliwe toksyny, wpływa na wygląd skóry, a dodatkowo hamuje apetyt. Warto mieć butelkę niegazowanej wody mineralnej w okolicy biurka.
Owoce - owoce to zawsze dobry wybór, z pewnością lepszy niż słodkie wafelki, ciastka i czekoladki. Zaspokajają nasze zapotrzebowanie na cukier, dostarczają cennych minerałów i witamin, świetnie smakują. Po drodze do pracy kupuj codziennie ulubione owoce i spożywaj je w całości lub na szybko przygotowuj małą sałatkę owocową, do której możesz dodać np. jogurt naturalny.
Jeśli masz w pracy możliwość odgrzewania posiłków, skorzystaj z niej przygotowując dzień wcześniej lekkie obiady np. kasze i ryże z warzywami, gotowane mięso, pieczoną rybę i świeże surówki. Dobrym pomysłem jest też przynoszenie do pracy domowej zupy, która nas rozgrzeje i odżywi. Zainwestuj w specjalne opakowania na jedzenie do pracy! Na pewno docenisz ich użyteczność w przygotowywaniu posiłków na cały dzień.
Sporo osób w pracy zwyczajnie się głodzi zwalając wszystko na brak czasu, nadmiar obowiązków do wykonania, brak sklepu w okolicy biura i wiele innych czynników. Pierwszy porządny posiłek jedzą dopiero wieczorem, po przyjściu do domu, a w trakcie dnia co najwyżej zapchają się jakimś słodkim batonikiem czy drożdżową bułką.
Należysz do tej grupy osób? Jeśli tak, to popełniasz spory błąd. Głodzenie się jest prostą drogą do szybkiego przybrania na wadze. Zdezorientowany organizm zaczyna odkładać spożywane jedzenie w postaci tłuszczu jako „rezerwę” na „gorsze” czasy, kiedy pożywienie nie jest mu dostarczane. Poza tym najadanie się na krótko przed snem to też nie najlepszy pomysł. Zakłóca to pracę układu trawiennego i wpływa na jakość naszego snu.
Aby tego uniknąć, należy dbać o regularność posiłków – również w pracy. Postaraj się wyznaczyć stałe godziny jedzenia i na ile to możliwe, przestrzegaj ich każdego dnia. Trzeba tak komponować swoje potrawy, aby zaspokajać energetyczne zapotrzebowanie organizmu, nie dać się pokonać tuczącym kaloriom i przestrzegać podstawowych zasad zdrowego żywienia.
Zdjęcie: Fotolia
Co więc jeść w pracy?
Kanapki - poświęć rano kilka minut na przygotowanie do pracy czegoś pysznego, zdrowego i zarazem prostego. Kanapki staraj się robić z brązowego, pełnoziarnistego pieczywa (po ich zjedzeniu dłużej utrzyma się uczucie sytości). Wrzuć do nich ulubione dodatki: lekką wędlinę, ser, wędzoną rybę, domowe pieczone mięso i świeże warzywa. Alternatywą dla kanapek są małe tortille.
Sałatki - przygotowanie odżywczej sałatki może zająć Ci zaledwie kilka chwil, wystarczy skroić wybrane warzywa, dodać kiełki albo ziarna zbóż i gotowe. Możesz też zrobić bardziej sycące i świetnie smakujące na zimno sałatki z dodatkiem pełnoziarnistego makaronu czy brązowego ryżu. Unikaj sosów i majonezów!
Orzechy, suszone owoce, wafle ryżowe – to produkty, które warto mieć na stałe w swojej szafce w biurku. Są zdrowe, dodają energii i zwalczają pierwszy głód, jeśli napadnie Cię w najmniej oczekiwanym momencie. Orzechy dodatkowo wpływają pozytywnie na nasz mózg, poprawiają pamięć i koncentrację.
Jogurt - ale tylko naturalny, bez dodatku cukru! Dobieraj do niego smakowite dodatki jak płatki zbożowe, orzechy, suszone i świeże owoce, miód. Przekąska sycąca, zdrowa i szybka do przygotowania w warunkach biurowych.
Woda - choć pewnie dzień zaczynasz od kawy, w dalszej części dnia pamiętaj o piciu dużych ilości wody. Nawadnia organizm, wypłukuje szkodliwe toksyny, wpływa na wygląd skóry, a dodatkowo hamuje apetyt. Warto mieć butelkę niegazowanej wody mineralnej w okolicy biurka.
Owoce - owoce to zawsze dobry wybór, z pewnością lepszy niż słodkie wafelki, ciastka i czekoladki. Zaspokajają nasze zapotrzebowanie na cukier, dostarczają cennych minerałów i witamin, świetnie smakują. Po drodze do pracy kupuj codziennie ulubione owoce i spożywaj je w całości lub na szybko przygotowuj małą sałatkę owocową, do której możesz dodać np. jogurt naturalny.
Jeśli masz w pracy możliwość odgrzewania posiłków, skorzystaj z niej przygotowując dzień wcześniej lekkie obiady np. kasze i ryże z warzywami, gotowane mięso, pieczoną rybę i świeże surówki. Dobrym pomysłem jest też przynoszenie do pracy domowej zupy, która nas rozgrzeje i odżywi. Zainwestuj w specjalne opakowania na jedzenie do pracy! Na pewno docenisz ich użyteczność w przygotowywaniu posiłków na cały dzień.