Poranni głodomorzy
Bardzo często zdarza się, że po nocnej przerwie jesteśmy bardzo głodni i najchętniej pochłonęlibyśmy coś ciężkostrawnego. Duszona kiełbasa, ciężki omlet albo tosty to najczęstszy wybór. Nie są to jednak zdrowe produkty - przez długi czas będą uwalniały przyswojone węglowodany. Na śniadanie powinniśmy wybierać produkty lekkie, ale treściwe i bogate w składniki mineralne.
Idealne, poranne menu
Najlepiej rozpocząć dzień od owsianki, które jest pożywna i bardzo zdrowa. By jednak danie to nam nie spowszedniało warto urozmaicać je świeżymi owocami, bakaliami, wiórkami kokosowymi lub łyżką miodu.
Zdjęcia: Fotolia
Dobrą alternatywą dla zupy mlecznej będzie także twarożek przygotowany w wersji słodkiej - z domowym dżemem lub miodem albo wytrawnej - z rzodkiewką i szczypiorkiem. Świeży ogórek, pomidor albo papryka czerwona świetnie będą asystować tej potrawie. To szybki i tani sposób na zabicie głodu na bardzo długo.
Natomiast tradycjonalistom zaproponujemy wiosenne jajka na twardo, które wspaniale smakują z razowym pieczywem i wachlarzem warzyw. Nie jest tajemnicą, że codziennie powinniśmy przyjmować ich 5 porcji, dlatego nie wahajmy się ich używać. Są zdrowe, a w sezonie są najsmaczniejsze.
Na koniec zostawiliśmy coś kolorowego i słodkiego. Sprawdzonym posiłkiem na miłe rozpoczęcie dnia będzie sałatka owocowa, która powinna zawierać jabłko, ananasa, banana oraz kiwi. Owoce leśne, brzoskwinie czy pomarańcze będą doskonałym urozmaiceniem, dlatego śmiało możemy przygotować podwójną porcję i część sałatki zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Zdjęcia: Fotolia
Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia
Mówi się, że od tego co zjesz rano na śniadanie będzie zależało to, jak będzie wyglądał cały Twój dzień. Jednym z przykazań codziennej diety powinno być zalecenie wynikające z powiedzenia „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Najkorzystniejsze jest rozłożenie ogólnej wartości energetycznej dziennego pożywienia na 5 posiłków - I śniadanie powinno zawierać 25% wartości energetycznej całodobowej, II śniadanie – 10%, obiad – 30%, podwieczorek – 15% i kolacja – 20%.
Jesteśmy ciekawi jaki potrawy serwujecie na śniadanie w swoim domu. Wolicie jajecznicę czy gorące tosty a może zdrową owsiankę? Czekamy na Wasze śniadaniowe przepisy, które nagrodzimy cennymi wirtualami.
Bardzo często zdarza się, że po nocnej przerwie jesteśmy bardzo głodni i najchętniej pochłonęlibyśmy coś ciężkostrawnego. Duszona kiełbasa, ciężki omlet albo tosty to najczęstszy wybór. Nie są to jednak zdrowe produkty - przez długi czas będą uwalniały przyswojone węglowodany. Na śniadanie powinniśmy wybierać produkty lekkie, ale treściwe i bogate w składniki mineralne.
Idealne, poranne menu
Najlepiej rozpocząć dzień od owsianki, które jest pożywna i bardzo zdrowa. By jednak danie to nam nie spowszedniało warto urozmaicać je świeżymi owocami, bakaliami, wiórkami kokosowymi lub łyżką miodu.
Zdjęcia: Fotolia
Dobrą alternatywą dla zupy mlecznej będzie także twarożek przygotowany w wersji słodkiej - z domowym dżemem lub miodem albo wytrawnej - z rzodkiewką i szczypiorkiem. Świeży ogórek, pomidor albo papryka czerwona świetnie będą asystować tej potrawie. To szybki i tani sposób na zabicie głodu na bardzo długo.
Natomiast tradycjonalistom zaproponujemy wiosenne jajka na twardo, które wspaniale smakują z razowym pieczywem i wachlarzem warzyw. Nie jest tajemnicą, że codziennie powinniśmy przyjmować ich 5 porcji, dlatego nie wahajmy się ich używać. Są zdrowe, a w sezonie są najsmaczniejsze.
Na koniec zostawiliśmy coś kolorowego i słodkiego. Sprawdzonym posiłkiem na miłe rozpoczęcie dnia będzie sałatka owocowa, która powinna zawierać jabłko, ananasa, banana oraz kiwi. Owoce leśne, brzoskwinie czy pomarańcze będą doskonałym urozmaiceniem, dlatego śmiało możemy przygotować podwójną porcję i część sałatki zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Zdjęcia: Fotolia
Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia
Mówi się, że od tego co zjesz rano na śniadanie będzie zależało to, jak będzie wyglądał cały Twój dzień. Jednym z przykazań codziennej diety powinno być zalecenie wynikające z powiedzenia „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Najkorzystniejsze jest rozłożenie ogólnej wartości energetycznej dziennego pożywienia na 5 posiłków - I śniadanie powinno zawierać 25% wartości energetycznej całodobowej, II śniadanie – 10%, obiad – 30%, podwieczorek – 15% i kolacja – 20%.
Jesteśmy ciekawi jaki potrawy serwujecie na śniadanie w swoim domu. Wolicie jajecznicę czy gorące tosty a może zdrową owsiankę? Czekamy na Wasze śniadaniowe przepisy, które nagrodzimy cennymi wirtualami.
Nina W.
karola25