Każde święta to czas, kiedy wiele domów tętni życiem. To wtedy najczęściej spotykamy się z dawno niewidzianymi znajomymi, rodziną i przyjaciółmi. Niekiedy jest to jedyna okazja w roku do dłuższych posiedzeń i rozmów z najbliższymi.
1. Bez względu na okoliczności - czy to wielkanocne śniadanie, czy też spotkanie z przyjaciółmi przy okazji świąt - nie może na moim stole zabraknąć pasztetu. To smakołyk, który można podawać zarówno w formie przystawki, na zimno, jako przekąski, dodatku do chleba, ale także można go zaserwować jako danie główne, na ciepło. Do tej wersji wystarczy go pokroić w grubsze plasterki, podgrzać w piekarniku i podawać z ziemniakami i warzywami.
Nie tylko bardzo fajnie wygląda, ale przede wszystkim rewelacyjnie smakuje pasztet podany w towarzystwie brokułów. Z pewnością jest to oszczędność czasu, a efekt murowany. Pamiętajmy jednak, że pasztet powinien być domowej roboty, niestety te kupowane się często nie nadają.
2. Pieczone mięsiwa, takie jak schab czy karczek, podobnie jak pasztet można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie pieczone mięsa wiodą prym i zawsze jest w czym wybierać. Najchętniej jednak zjadamy je na pysznych kanapkach, choć zdarza mi się czasem je wykorzystywać także do koreczków. W akompaniamencie chrupiącej papryki, żółtego sera, czy ogórka, nabierają nowego życia i tworzą ciekawą dekoracją stołu.
3. Jajka faszerowane na kilka sposobów. Oczywiście jest to podstawa w menu świątecznym, zatem nie może ich zabraknąć. Robi się je szybko i równie szybko znikają ze stołu. Faszerować je można na bardzo wiele sposobów i do tego celu również można użyć resztek ze świąt.
4. Słodkości i słodycze. Te akurat znikają najszybciej i na świątecznych stołach po prostu znaleźć się muszą. Tym bardziej, że ich wymowna symbolika zobowiązuje.
Zobacz pomysły na inne przekąski wielkanocne!
weronikaS
Nina W.