Co przyrządzić na wielkanocny obiad?

  • 4

Święta zbliżają się wielkimi krokami! Jeszcze nie wiesz jakie menu przygotować na ten wyjątkowy czas? Przeczytaj nasz artykuł i znajdź idealną propozycję dla siebie!

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Co przyrządzić na wielkanocny obiad?

Okres świąt kojarzy się z miłymi, rodzinnymi pogawędkami, odwiedzinami znajomych, ale przede wszystkim z suto zastawionym stołem! W domach królują wtedy faszerowane jaja, aromatyczny barszcz biały oraz ukochane przez wszystkich łakomczuchów ciasta.

Po odświętnym śniadaniu, czas na syty i treściwy obiad! Na to wyjątkowe święto przygotować można doskonałe pieczenie, pasztety, niezastąpiony bigos czy oryginalny gulasz. Przyrządzając mięso, wybierać najlepiej delikatne mięso drobiowe, soczysty schab lub wyśmienitą wołowinę.

Święta wielkanocne wypadają w okresie wiosennym, jest to więc dobra okazja, aby swoje dania urozmaicić o wszechobecne nowalijki - nie ma bowiem nic lepszego od obiadu z dodatkiem świeżych warzyw! Nie możemy zapomnieć również, że o ostatecznym smaku przygotowanej potrawy decydują odpowiednio dobrane przyprawy i zioła.

Pokażemy Wam najbardziej sprawdzone przysmaki, które mogą zainspirować Was podczas przygotowywania świątecznego menu. Zapraszamy do przetestowania każdej propozycji!

Pasztet z jajkiem

DOSKONAŁE PROPOZYCJE

Sporządzając menu na Wielkanoc, nie można zapomnieć o doskonałych sztukach mięsa! Przyrządzić z nich można pyszny schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą. Podany w towarzystwie młodych ziemniaków smakuje rewelacyjnie!

Kolejną mięsną propozycją, którą chcielibyśmy wam polecić jest oryginalny gulasz wiedeński - idealnie sprawdzi się na uroczystym obiedzie i - co ważne - jest łatwy w przygotowaniu.

Niezawodną opcją okaże się również kurczak w cieście francuskim - dzięki dodatkowi pieczarek, żółtego sera i ziół prowansalskich smakuje rewelacyjnie!

Bigos

Podczas świątecznego obiadu, na stole nie może zabraknąć staropolskiego bigosu! Kwaszona kapusta, mięso wieprzowe, garść suszonych grzybów i dodatki w postaci przypraw tworzą danie idealne!

Posiłkiem godnym polecenia jest także rolada cielęca z włoską kapustą i papryką. Nie tylko doskonale smakuje, ale również - jak sami możecie zauważyć - pięknie prezentuje się na półmisku.

Z kolei pieczone gołąbki z kapusty włoskiej z pewnością podbiją serca waszych gości. Podane z wyrazistym sosem pomidorowym smakują doskonale.

Nie macie pomysłu na wielkanocny obiad? Zapraszamy do korzystania z naszej skarbnicy najlepszych przepis! Pamiętajcie, że za dodanie przepisu otrzymujecie cenne wirtuale, wymienne na nagrody.


                                            Dodaj przepis