Okres świąt kojarzy się z miłymi, rodzinnymi pogawędkami, odwiedzinami znajomych, ale przede wszystkim z suto zastawionym stołem! W domach królują wtedy faszerowane jaja, aromatyczny barszcz biały oraz ukochane przez wszystkich łakomczuchów ciasta.
Święta wielkanocne wypadają w okresie wiosennym, jest to więc dobra okazja, aby swoje dania urozmaicić o wszechobecne nowalijki - nie ma bowiem nic lepszego od obiadu z dodatkiem świeżych warzyw! Nie możemy zapomnieć również, że o ostatecznym smaku przygotowanej potrawy decydują odpowiednio dobrane przyprawy i zioła.
Pokażemy Wam najbardziej sprawdzone przysmaki, które mogą zainspirować Was podczas przygotowywania świątecznego menu. Zapraszamy do przetestowania każdej propozycji!
DOSKONAŁE PROPOZYCJE
Sporządzając menu na Wielkanoc, nie można zapomnieć o doskonałych sztukach mięsa! Przyrządzić z nich można pyszny schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą. Podany w towarzystwie młodych ziemniaków smakuje rewelacyjnie!
Kolejną mięsną propozycją, którą chcielibyśmy wam polecić jest oryginalny gulasz wiedeński - idealnie sprawdzi się na uroczystym obiedzie i - co ważne - jest łatwy w przygotowaniu.
Niezawodną opcją okaże się również kurczak w cieście francuskim - dzięki dodatkowi pieczarek, żółtego sera i ziół prowansalskich smakuje rewelacyjnie!
Podczas świątecznego obiadu, na stole nie może zabraknąć staropolskiego bigosu! Kwaszona kapusta, mięso wieprzowe, garść suszonych grzybów i dodatki w postaci przypraw tworzą danie idealne!
Posiłkiem godnym polecenia jest także rolada cielęca z włoską kapustą i papryką. Nie tylko doskonale smakuje, ale również - jak sami możecie zauważyć - pięknie prezentuje się na półmisku.
Z kolei pieczone gołąbki z kapusty włoskiej z pewnością podbiją serca waszych gości. Podane z wyrazistym sosem pomidorowym smakują doskonale.
Nie macie pomysłu na wielkanocny obiad? Zapraszamy do korzystania z naszej skarbnicy najlepszych przepis! Pamiętajcie, że za dodanie przepisu otrzymujecie cenne wirtuale, wymienne na nagrody.
Nina W.
weronikaS
Dinah
niezły kąsek