
Odpowiedź być może nikogo nie zdziwi - Polacy najchętniej jedzą zupy. Króluje oczywiście rosół, bez którego porządnego obiadu nie wyobraża sobie wielu z nas.
Miesięcznie na jedną osobę przeciętna rodzina wydaje na żywność około 240 zł. W ubiegłym roku wydaliśmy łącznie 152 miliardy złotych.
To sytuuje nas na bardzo wysokim miejscu jeśli chodzi o wydatki na produkty spożywcze. Stanowi około 25 % dochodów - wartość ta wprawdzie powoli spada, jednak wciąż wydajemy na jedzenie stosunkowo dużo.
Dużym powodzeniem wśród Polaków cieszy się mięso - miesięcznie zjadamy ok. 5,5 kg, przy czym preferujemy wieprzowinę, w następnej kolejności - drób.
Mało za to spożywamy ryb - miesięcznie zaledwie pół kilograma.
Spada także spożycie ziemniaków, stopniowy wypieranych przez kasze i makarony.
Tradycyjny obiad niekoniecznie też składa się z zupy i drugiego dania - często rezygnujemy z przygotowywania dwudaniowych obiadów, głównie ze względu na czasochłonne przygotowania.
Mało jemy surówek i sałatek - tylko kilkanaście procent Polaków troszczy się o ich przyrządzenie.
Źródło: Gazeta Wyborcza.
Miesięcznie na jedną osobę przeciętna rodzina wydaje na żywność około 240 zł. W ubiegłym roku wydaliśmy łącznie 152 miliardy złotych.
To sytuuje nas na bardzo wysokim miejscu jeśli chodzi o wydatki na produkty spożywcze. Stanowi około 25 % dochodów - wartość ta wprawdzie powoli spada, jednak wciąż wydajemy na jedzenie stosunkowo dużo.
Dużym powodzeniem wśród Polaków cieszy się mięso - miesięcznie zjadamy ok. 5,5 kg, przy czym preferujemy wieprzowinę, w następnej kolejności - drób.
Mało za to spożywamy ryb - miesięcznie zaledwie pół kilograma.
Spada także spożycie ziemniaków, stopniowy wypieranych przez kasze i makarony.
Tradycyjny obiad niekoniecznie też składa się z zupy i drugiego dania - często rezygnujemy z przygotowywania dwudaniowych obiadów, głównie ze względu na czasochłonne przygotowania.
Mało jemy surówek i sałatek - tylko kilkanaście procent Polaków troszczy się o ich przyrządzenie.
Źródło: Gazeta Wyborcza.