Na wigilię gospodynie zgodnie z obowiązującymi zwyczajami serwują swoim gościom 12 różnorodnych potraw, liczba ta jest nieprzypadkowa, symbolizuje bowiem dwunastu apostołów lub według innego objaśnienia - 12 miesięcy w roku.
Każda z potraw przygotowywana jest z niezwykłym pietyzmem i uwagą, z najlepszych jakościowo składników, które mają symbolizować dobrobyt, siłę, jedność i powodzenie w rodzinie. Kluczowe składniki to mak, zboża, miód, ryby oraz grzyby. Używanie płodów ziemi i lasu miało zapewnić całej rodzinie bogactwo oraz szczęście.
Mak i zboże
Mak to symbol płodności, dlatego potrawy takie jak kutia, pierogi na słodko z rodzynkami lub tradycyjne makowce są pozycjami obowiązkowymi na wigilijnym stole. Ich przygotowanie zapewniało pomyślność podczas plonów w następnym roku. Ziarna zboża były symbolem mocy i nieśmiertelności, niegdyś wykorzystywano je podczas styp pogrzebowych jako pokarm dla dusz.
Zdjęcia: Fotolia
Grzyby
Grzyby to dar lasu, który skrzętnie wykorzystywano w różnego rodzaju farszach i sałatkach. W wielu obrządkach grzyby są symbolem magii i mistycznych powiązań ze światem zmarłych. W naszej tradycji miały zapewnić dostatek i szczęście.
Ryby
Ryba ma szczególne znaczenie w religii chrześcijańskiej. Jest jej symbolem, ale oznacza także sakrament chrztu oraz moment odradzania się życia. Ten ostatni element sprawił, że ryby różnego rodzaju są kluczowym produktem spożywanym podczas Wigilii. Najpopularniejszy jest tutaj karp, który zwiastuje obfitość oraz siłę, śledź czy szczupak to błogosławieństwo rodziny oraz zdrowie dla każdego z jej członków.
Zdjęcie: Fotolia
Miód, bakalie, owoce
Te słodkie produkty symbolizują szczęście, miłość i obfitość innych produktów spożywczych. Spożywane w Wigilię odpowiadają za długowieczność oraz dostatek.
Mówi się, że każdy powinien spróbować wszystkich dwunastu potraw by wystrzec się pecha i nieszczęścia. Wystarczy odrobina kutii, jeden kawałek ryby czy porcja tradycyjnego makowca, by zapewnić sobie przychylność losu. Zważywszy na to jak pyszne są świąteczne potrawy nie powinno to być trudne zadanie do wykonania.
Każda z potraw przygotowywana jest z niezwykłym pietyzmem i uwagą, z najlepszych jakościowo składników, które mają symbolizować dobrobyt, siłę, jedność i powodzenie w rodzinie. Kluczowe składniki to mak, zboża, miód, ryby oraz grzyby. Używanie płodów ziemi i lasu miało zapewnić całej rodzinie bogactwo oraz szczęście.
Mak i zboże
Mak to symbol płodności, dlatego potrawy takie jak kutia, pierogi na słodko z rodzynkami lub tradycyjne makowce są pozycjami obowiązkowymi na wigilijnym stole. Ich przygotowanie zapewniało pomyślność podczas plonów w następnym roku. Ziarna zboża były symbolem mocy i nieśmiertelności, niegdyś wykorzystywano je podczas styp pogrzebowych jako pokarm dla dusz.
Zdjęcia: Fotolia
Grzyby
Grzyby to dar lasu, który skrzętnie wykorzystywano w różnego rodzaju farszach i sałatkach. W wielu obrządkach grzyby są symbolem magii i mistycznych powiązań ze światem zmarłych. W naszej tradycji miały zapewnić dostatek i szczęście.
Ryby
Ryba ma szczególne znaczenie w religii chrześcijańskiej. Jest jej symbolem, ale oznacza także sakrament chrztu oraz moment odradzania się życia. Ten ostatni element sprawił, że ryby różnego rodzaju są kluczowym produktem spożywanym podczas Wigilii. Najpopularniejszy jest tutaj karp, który zwiastuje obfitość oraz siłę, śledź czy szczupak to błogosławieństwo rodziny oraz zdrowie dla każdego z jej członków.
Zdjęcie: Fotolia
Miód, bakalie, owoce
Te słodkie produkty symbolizują szczęście, miłość i obfitość innych produktów spożywczych. Spożywane w Wigilię odpowiadają za długowieczność oraz dostatek.
Mówi się, że każdy powinien spróbować wszystkich dwunastu potraw by wystrzec się pecha i nieszczęścia. Wystarczy odrobina kutii, jeden kawałek ryby czy porcja tradycyjnego makowca, by zapewnić sobie przychylność losu. Zważywszy na to jak pyszne są świąteczne potrawy nie powinno to być trudne zadanie do wykonania.
weronikaS