Kiedy siadamy do wigilijnej kolacji, opada z nas napięcie i pragniemy w spokoju cieszyć się obecnością bliskich osób oraz delektować się przygotowanymi potrawami. Pierogi już od wieków goszczą na polskich stołach w ten niezwykły wieczór. Przyjęty jest też zwyczaj, że są to dania w wersji postnej, czyli bez mięsa.
Pierogi w wersji wigilijnej są zdrowe, bo zazwyczaj domowego wyrobu. W zależności od farszu są mniej lub bardziej lekkostrawne. Bogate substancje odżywcze przyjazne dla naszego organizmu. I tak zacznijmy od kapusty kiszonej, która najczęściej wchodzi w skład pierożkowego nadzienia. Działa wzmacniająco na nasz układ odpornościowy i ma dobroczynny wpływ na florę bakteryjną, co pozwala na lepsze przyswajanie witamin i minerałów.
Natomiast grzyby, które dodajemy do farszu w większości składają się z wody, ale reszta ok. 10-20% to masa białkowa nazywana często „leśnym mięsem” – najbardziej polecane są prawdziwki i pieczarki. Zawierają też witaminy, zwłaszcza B1, a popularna kurka jest rekordzistką pod tym względem.
No i jeszcze nie zapomnijmy o bakaliach, które dodajemy do pierogów na słodko. Tu już chyba nikt nie ma wątpliwości. To prawdziwa bomba zdrowia.
Ile rodzajów farszu tyle niesamowitych kompozycji witaminowo-mineralnych i smakowych. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na pyszne pierogi wigilijne.
Pierogi w wielu odsłonach
Zacznijmy od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Wydawać by się mogło, że skład i smak ten sam. Jednak twierdząc tak bylibyśmy w ogromnym błędzie, ponieważ różnorodność wykorzystywanych grzybów powoduje różnorodność smaków. Sprawdźcie jak smakują maślaki w pierożkach okraszonych zarumienioną cebulką.
Jeśli wolicie kurki odkryjcie przepis na Pierogi z kurkami i kapustą. Możemy też zawsze wykorzystać tak popularne i ogólnie dostępne pieczarki. Do wigilijnego barszczu najlepsze będą domowe uszka z kapustą i grzybami.
Co powiecie na pieczone pierożki z kapustą kiszoną i suszonym borowikiem? Polecamy! Są bardzo smaczne! Jeżeli nie lubicie grzybów możecie ulepić pierogi z kiszoną kapustą.
Natomiast z pewnością zaskoczycie swoich bliskich, gdy przyrządzicie pierogi z burakami i grzybami .Poznajcie też smak staropolskiego kulebiaka z kapustą i grzybami. Ten niestandardowy „sposób na pieroga” z pewnością was zaintryguje.
A teraz czas na słodkości!
Dla najmłodszych proponujemy przepyszne pierogi w polewie bakaliowo-owocowej lub wigilijne pierogi ze śliwką. „Zdrowo słodko” to najbardziej pożądana opcja dla rodziców, by rozweselić twarz dziecka. Sprawdźcie jak smakują pierogi z jagodami i migdałami i przepyszne dwukolorowe pierożki na słodko.
Podzielcie się Waszymi opiniami na temat wigilijnych pierożków. Zbierajcie cenne wirtuale i wymieniajcie na nagrody.
Zobaczcie video, na którym pokazujemy jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami >>>
Dinah
weronikaS