Pomysły na pierogi wigilijne

  • 2

Na wigilijnym stole zgodnie z polskim zwyczajem pierogów zabraknąć nie może. Choć znamy je od dzieciństwa zapewne wszystkich wariacji nie spróbowaliśmy. Czas Świąt to między innymi czas miłych niespodzianek. Zaskoczmy więc naszych najbliższych nowymi pomysłami na świąteczne pierożki.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pomysły na pierogi wigilijne
fot. Fotolia

Kiedy siadamy do wigilijnej kolacji, opada z nas napięcie i pragniemy w spokoju cieszyć się obecnością bliskich osób oraz delektować się przygotowanymi potrawami. Pierogi już od wieków goszczą na polskich stołach w ten niezwykły wieczór. Przyjęty jest też zwyczaj, że są to dania w wersji postnej, czyli bez mięsa.

Pierogi w wersji wigilijnej są zdrowe, bo zazwyczaj domowego wyrobu. W zależności od farszu są mniej lub bardziej lekkostrawne. Bogate  substancje odżywcze przyjazne dla naszego organizmu. I tak zacznijmy od kapusty kiszonej, która najczęściej wchodzi w skład pierożkowego nadzienia. Działa wzmacniająco na nasz układ odpornościowy i ma dobroczynny wpływ na florę bakteryjną, co pozwala na lepsze przyswajanie witamin i minerałów.

Natomiast grzyby, które dodajemy do farszu w większości składają się z wody, ale reszta ok. 10-20% to masa białkowa nazywana często „leśnym mięsem” – najbardziej polecane są prawdziwki i pieczarki. Zawierają też witaminy, zwłaszcza B1, a popularna kurka jest rekordzistką pod tym względem.

No i jeszcze nie zapomnijmy o bakaliach, które dodajemy do pierogów na słodko. Tu już chyba nikt nie ma wątpliwości. To prawdziwa bomba zdrowia.

Ile rodzajów farszu tyle niesamowitych kompozycji witaminowo-mineralnych i smakowych. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na pyszne pierogi wigilijne.

Pierogi w wielu odsłonach
 

Zacznijmy od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Wydawać by się mogło, że skład i smak ten sam. Jednak twierdząc tak bylibyśmy w ogromnym błędzie, ponieważ różnorodność wykorzystywanych grzybów powoduje różnorodność smaków. Sprawdźcie jak smakują maślaki w pierożkach okraszonych zarumienioną cebulką.

Jeśli wolicie kurki odkryjcie przepis na Pierogi z kurkami i kapustą. Możemy też zawsze wykorzystać tak popularne i ogólnie dostępne pieczarki. Do wigilijnego barszczu najlepsze będą domowe uszka z kapustą i grzybami.

pierogi z kapustą i grzybami pierogi z burakami pierogi z kapustą i grzybami
Co powiecie na pieczone pierożki z kapustą kiszoną i suszonym borowikiem? Polecamy! Są bardzo smaczne! Jeżeli nie lubicie grzybów możecie  ulepić pierogi z kiszoną kapustą.

Natomiast z pewnością zaskoczycie swoich bliskich, gdy przyrządzicie pierogi z burakami i grzybami .Poznajcie też smak staropolskiego kulebiaka z kapustą i grzybami. Ten niestandardowy „sposób na pieroga” z pewnością was zaintryguje.

kulebiak staropolski uszka z pieczarkami

A teraz czas na słodkości!

Dla najmłodszych proponujemy przepyszne pierogi w polewie bakaliowo-owocowej lub wigilijne pierogi ze śliwką. „Zdrowo słodko” to najbardziej pożądana opcja dla rodziców, by rozweselić twarz dziecka. Sprawdźcie jak smakują pierogi z jagodami i migdałami i przepyszne dwukolorowe pierożki na słodko.
 

dwukolorowe pierożki na słodko pierogi

Podzielcie się Waszymi opiniami na temat wigilijnych pierożków. Zbierajcie cenne wirtuale i wymieniajcie na nagrody.

Zobaczcie video, na którym pokazujemy jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami >>>