Celiakia to choroba o podłożu genetycznym i trwa, niestety, przez całe życie. Osoby cierpiące na celiakię nie tolerują glutenu, czyli mieszanki białek roślinnych, występujących głównie w takich zbożach jak jęczmień, żyto, czy pszenica.
Z celiakii nie da się wyleczyć. Należy o tym pamiętać, gdyż często można spotkać się z opinią, że jest to schorzenie na które cierpią małe dzieci, jednak z wiekiem, gdy układ pokarmowy dojrzewa, choroba ustępuje. To nieprawda. Osoby z celiakią, które przez lata nie przestrzegały restrykcyjnej diety bezglutenowej, zapadają na poważne schorzenia. Nie wolno zatem bagatelizować tej choroby. Oczywiście, u jednych ma ona bardziej łagodny przebieg, niemniej jednak nie stosowanie się do zaleceń może wywołać katastroficzne skutki.
Celiakia może się ujawnić w każdym wieku, więc obalamy kolejny mit, że zapada się na nią tylko w wieku dziecięcym. Obecnie celiakię diagnozuje się także u osób w podeszłym wieku. Choroba ta może być także następstwem silnego stresu lub poważnych infekcji.
Celiakia i nietolerancja glutenu, nie musi wcale oznaczać rezygnacji z dobrych rzeczy. Jest wiele produktów, które nie zawierają glutenu, a pocieszający jest fakt, że coraz więcej producentów wprowadza znaczek przekreślonej pszenicy, co oznacza, że takie produkty nie posiadają go w swoim składzie.
Koniecznie wypróbuj przepis na bezglutenowy chleb z ziarnami >>>
Nina W.