Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis

  • 1

Czym jest celiakia, która zmusza do wyeliminowania glutenu z diety i jak taka dieta wygląda? Specjalnie dla Was dietetyczka układa menu z przepisami bez glutenu!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis
Czym jest celiakia?

Celiakia (choroba trzewna) to najczęstszy patologiczny stan zapalny w obrębie jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, spowodowana trwałą nietolerancją glutenu, występująca u osób z predyspozycją genetyczną.

Pod wpływem glutenu(frakcji białek obecnych w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia) dochodzi do autoimmunologicznej reakcji zapalnej prowadzącej do zaniku kosmków błony śluzowej jelita cienkiego.

Badania donoszą, że coraz więcej osób choruje na to schorzenie (ok. 1% populacji w Polsce) i częstość występowania celiaki ciągle wzrasta.

Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Zarówno u dziecka po wprowadzeniu glutenu do diety, jak również u nastolatków, w czasie ciąży, dużego stresu, po silnej infekcji, poważnej operacji itd. Warto zaznaczyć, że kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.