Czym jest celiakia?
Celiakia (choroba trzewna) to najczęstszy patologiczny stan zapalny w obrębie jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, spowodowana trwałą nietolerancją glutenu, występująca u osób z predyspozycją genetyczną.
Pod wpływem glutenu(frakcji białek obecnych w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia) dochodzi do autoimmunologicznej reakcji zapalnej prowadzącej do zaniku kosmków błony śluzowej jelita cienkiego.
Badania donoszą, że coraz więcej osób choruje na to schorzenie (ok. 1% populacji w Polsce) i częstość występowania celiaki ciągle wzrasta.
Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Zarówno u dziecka po wprowadzeniu glutenu do diety, jak również u nastolatków, w czasie ciąży, dużego stresu, po silnej infekcji, poważnej operacji itd. Warto zaznaczyć, że kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.
Celiakia (choroba trzewna) to najczęstszy patologiczny stan zapalny w obrębie jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, spowodowana trwałą nietolerancją glutenu, występująca u osób z predyspozycją genetyczną.
Pod wpływem glutenu(frakcji białek obecnych w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia) dochodzi do autoimmunologicznej reakcji zapalnej prowadzącej do zaniku kosmków błony śluzowej jelita cienkiego.
Badania donoszą, że coraz więcej osób choruje na to schorzenie (ok. 1% populacji w Polsce) i częstość występowania celiaki ciągle wzrasta.
Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Zarówno u dziecka po wprowadzeniu glutenu do diety, jak również u nastolatków, w czasie ciąży, dużego stresu, po silnej infekcji, poważnej operacji itd. Warto zaznaczyć, że kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.