Co to jest gluten?
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach
pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Jest on znakomitym nośnikiem aromatów i przypraw, przez
co bardzo chętnie korzystają z niego producenci produktów przetworzonych oraz piekarze.
Spotkać go można praktycznie w każdym rodzaju żywności spożywczej.
Celiakia
Celiakia to schorzenie układu trawienia, charakteryzujące się wytwarzaniem przez organizm
osoby chorej przeciwciał, które są skierowane przeciwko glutenowi. W konsekwencji
prowadzi to do uszkodzenia błony śluzowej jelita i występowania bardzo nieprzyjemnych
objawów takich jak: wymioty, biegunka, utrata masy ciała, zahamowanie tempa wzrostu oraz
wiele innych. Pierwsze niepokojące oznaki celiaki można zaobserwować u dziecka już po
pierwszym roku życia. Choruje na nią co setna osoba i jest najostrzejszą formą
nietolerowania glutenu, choć niestety nie jedyną. Zarówno u dzieci jak i osób dorosłych może
wystąpić alergia na gluten, której objawy są mniej intensywne, lecz równie nieprzyjemne, co
w przypadku celiaki. U dzieci najczęściej są to kolki, wzdęcia oraz biegunka.
Dieta bezglutenowa
W obu przypadkach konieczne jest, aby chory dostosował się do zaleceń diety bezglutenowej.
Jej głównym założeniem jest wyeliminowanie pokarmów, które w swoim składzie zawierają
przetwory ziaren pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa, i zastąpienie je ziarnami gryki, ryżu,
kukurydzy, prosa, a także produktami na bazie mączki ziemniaczanej. Specjaliści są zgodni, że
dieta ta jest w stanie w pełni pokryć zapotrzebowanie dziecka na najważniejsze składniki
odżywcze.
,,Produkty stosowane w diecie bezglutenowej są w stanie w sposób pełny i kompleksowy
dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych składników, potrzebnych mu w każdej fazie
rozwoju. Dodatkowo, dieta ta nadaje się do stosowania przez osoby zdrowe, dzięki czemu
ułożenie domowego jadłospisu nie stanowi problemu” - mówi Agnieszka Stachlewska,
product manager pasztetu Smyka, produktu bezglutenowego.
Zobacz przepis: Placki ziemniaczane bezglutenowe!
Nawyki wyniesione z domu
Wielu rodziców na początku może mieć sporo problemów z dostosowaniem się do diety
swoich dzieci, jednak z czasem przygotowywanie posiłków pozbawionych glutenu stanie się
dla nich czymś zupełnie normalnym. Dużym ułatwieniem jest fakt, że dieta bezglutenowa
pozwala na stosowanie wielu produktów, które na co dzień spożywają osoby zdrowe m.in.
mięsa, ryb, warzyw i owoców, jajek, mleka i jego przetworów, tłuszczy roślinnych. Nie ma
także konieczności rezygnowania z pieczywa pod warunkiem, że przy jego produkcji
stosowana jest mąka otrzymana z kukurydzy, ryżu, amarantusa, gryki, prosa, soi lub sago.
Pieczywo takie bez problemu możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością, których na
szczęcie coraz więcej pojawia się na naszym rynku.
Zobacz przepis: Bezglutenowe ciasto cytrynowe!
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach
pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Jest on znakomitym nośnikiem aromatów i przypraw, przez
co bardzo chętnie korzystają z niego producenci produktów przetworzonych oraz piekarze.
Spotkać go można praktycznie w każdym rodzaju żywności spożywczej.
Celiakia
Celiakia to schorzenie układu trawienia, charakteryzujące się wytwarzaniem przez organizm
osoby chorej przeciwciał, które są skierowane przeciwko glutenowi. W konsekwencji
prowadzi to do uszkodzenia błony śluzowej jelita i występowania bardzo nieprzyjemnych
objawów takich jak: wymioty, biegunka, utrata masy ciała, zahamowanie tempa wzrostu oraz
wiele innych. Pierwsze niepokojące oznaki celiaki można zaobserwować u dziecka już po
pierwszym roku życia. Choruje na nią co setna osoba i jest najostrzejszą formą
nietolerowania glutenu, choć niestety nie jedyną. Zarówno u dzieci jak i osób dorosłych może
wystąpić alergia na gluten, której objawy są mniej intensywne, lecz równie nieprzyjemne, co
w przypadku celiaki. U dzieci najczęściej są to kolki, wzdęcia oraz biegunka.
Dieta bezglutenowa
W obu przypadkach konieczne jest, aby chory dostosował się do zaleceń diety bezglutenowej.
Jej głównym założeniem jest wyeliminowanie pokarmów, które w swoim składzie zawierają
przetwory ziaren pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa, i zastąpienie je ziarnami gryki, ryżu,
kukurydzy, prosa, a także produktami na bazie mączki ziemniaczanej. Specjaliści są zgodni, że
dieta ta jest w stanie w pełni pokryć zapotrzebowanie dziecka na najważniejsze składniki
odżywcze.
,,Produkty stosowane w diecie bezglutenowej są w stanie w sposób pełny i kompleksowy
dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych składników, potrzebnych mu w każdej fazie
rozwoju. Dodatkowo, dieta ta nadaje się do stosowania przez osoby zdrowe, dzięki czemu
ułożenie domowego jadłospisu nie stanowi problemu” - mówi Agnieszka Stachlewska,
product manager pasztetu Smyka, produktu bezglutenowego.
Zobacz przepis: Placki ziemniaczane bezglutenowe!
Nawyki wyniesione z domu
Wielu rodziców na początku może mieć sporo problemów z dostosowaniem się do diety
swoich dzieci, jednak z czasem przygotowywanie posiłków pozbawionych glutenu stanie się
dla nich czymś zupełnie normalnym. Dużym ułatwieniem jest fakt, że dieta bezglutenowa
pozwala na stosowanie wielu produktów, które na co dzień spożywają osoby zdrowe m.in.
mięsa, ryb, warzyw i owoców, jajek, mleka i jego przetworów, tłuszczy roślinnych. Nie ma
także konieczności rezygnowania z pieczywa pod warunkiem, że przy jego produkcji
stosowana jest mąka otrzymana z kukurydzy, ryżu, amarantusa, gryki, prosa, soi lub sago.
Pieczywo takie bez problemu możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością, których na
szczęcie coraz więcej pojawia się na naszym rynku.
Zobacz przepis: Bezglutenowe ciasto cytrynowe!
natsu
Dobrze, że czasy się zmieniły.