Co to są cronuty?

  • 4

Dominique Ansela to cukiernik mieszkający i pracujący w Nowym Yorku. W 2013 roku stworzył coś, co zawładnęło całym amerykańskim światem cukierniczym. Wg jego przepisu powstał cronut, po którego ustawiają się kolejki od wczesnych godzin porannych. Jego popularność nie spada, jest słodkim hitem, na którego moda przyszła także do Polski.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Co to są cronuty?
fot. Fotolia
Chcesz go skosztować? Musisz próbować odtworzyć wygląd i skład ciastka, jego oryginalna receptura owiana jest tajemnicą. Zbliża się jednak tłusty czwartek, a to najlepszy moment na tego typu szaleństwa. Obok tradycyjnych faworków i puszystych pączków można pozwolić sobie także na kolorową nowość w postaci cronutów.

Jak wygląda cronut?

Cronut to połączenie znanego, paryskiego rogalika croissanta i śmiesznego, polukrowanego pączka z dziurką - donuta, który jest bardzo popularny w Ameryce. Cronut słynie z tego, że jest pyszny i bardzo kaloryczny. Nie ma się co dziwić, jego struktura przypomina francuskie ciasto, które do dietetycznych nie należy. Dodatkowo jest smażony na głębokim tłuszczu, więc w swojej chrupkości i złotawym kolorze skrywa kilka setek zbędnych kalorii. W środku znajdziemy przecież masło, często sporo cukru, lukier i posypki, które pięknie wyglądają, ale także dają w kość naszej diecie.

Co potrzebujemy do zrobienia cronutów?

Szczypta odwagi, odrobina ochoty na coś słodkiego i kilka podstawowych składników wystarczy by zabrać się za własnoręczne przygotowanie cronutów. Oczywiście przyda się nam ciasto francuskie w gotowym arkuszu. Możemy także przygotować je samodzielnie, ale proces produkcji wówczas się wydłuży. Poza tym musimy posiadać także cukier puder i olej z pestek winogron. Użycie właśnie tego jest rekomendowane przy wypiekaniu ciastek tego typu.

Ile kosztuje cronut?

Ciastko, które zdetronizowało popularnego w Ameryce donuta kosztuje 5 dolarów. To całkiem sporo w przeliczeniu na polską walutę. Biorąc jednak pod uwagę, że aby go dostać czeka się w wielogodzinnej kolejce i można kupić tylko ograniczoną liczbę sztuk cena w naszym mniemaniu spada i wydaję się całkiem przystępna.

Macie ochotę sprawdzić czy cronuty są warte tyle zachodu? Przetestujecie przepis w swoim domu?