Chcesz go skosztować? Musisz próbować odtworzyć wygląd i skład ciastka, jego oryginalna receptura owiana jest tajemnicą. Zbliża się jednak tłusty czwartek, a to najlepszy moment na tego typu szaleństwa. Obok tradycyjnych faworków i puszystych pączków można pozwolić sobie także na kolorową nowość w postaci cronutów.
Jak wygląda cronut?
Cronut to połączenie znanego, paryskiego rogalika croissanta i śmiesznego, polukrowanego pączka z dziurką - donuta, który jest bardzo popularny w Ameryce. Cronut słynie z tego, że jest pyszny i bardzo kaloryczny. Nie ma się co dziwić, jego struktura przypomina francuskie ciasto, które do dietetycznych nie należy. Dodatkowo jest smażony na głębokim tłuszczu, więc w swojej chrupkości i złotawym kolorze skrywa kilka setek zbędnych kalorii. W środku znajdziemy przecież masło, często sporo cukru, lukier i posypki, które pięknie wyglądają, ale także dają w kość naszej diecie.
Co potrzebujemy do zrobienia cronutów?
Szczypta odwagi, odrobina ochoty na coś słodkiego i kilka podstawowych składników wystarczy by zabrać się za własnoręczne przygotowanie cronutów. Oczywiście przyda się nam ciasto francuskie w gotowym arkuszu. Możemy także przygotować je samodzielnie, ale proces produkcji wówczas się wydłuży. Poza tym musimy posiadać także cukier puder i olej z pestek winogron. Użycie właśnie tego jest rekomendowane przy wypiekaniu ciastek tego typu.
Ile kosztuje cronut?
Ciastko, które zdetronizowało popularnego w Ameryce donuta kosztuje 5 dolarów. To całkiem sporo w przeliczeniu na polską walutę. Biorąc jednak pod uwagę, że aby go dostać czeka się w wielogodzinnej kolejce i można kupić tylko ograniczoną liczbę sztuk cena w naszym mniemaniu spada i wydaję się całkiem przystępna.
Macie ochotę sprawdzić czy cronuty są warte tyle zachodu? Przetestujecie przepis w swoim domu?
Jak wygląda cronut?
Cronut to połączenie znanego, paryskiego rogalika croissanta i śmiesznego, polukrowanego pączka z dziurką - donuta, który jest bardzo popularny w Ameryce. Cronut słynie z tego, że jest pyszny i bardzo kaloryczny. Nie ma się co dziwić, jego struktura przypomina francuskie ciasto, które do dietetycznych nie należy. Dodatkowo jest smażony na głębokim tłuszczu, więc w swojej chrupkości i złotawym kolorze skrywa kilka setek zbędnych kalorii. W środku znajdziemy przecież masło, często sporo cukru, lukier i posypki, które pięknie wyglądają, ale także dają w kość naszej diecie.
Co potrzebujemy do zrobienia cronutów?
Szczypta odwagi, odrobina ochoty na coś słodkiego i kilka podstawowych składników wystarczy by zabrać się za własnoręczne przygotowanie cronutów. Oczywiście przyda się nam ciasto francuskie w gotowym arkuszu. Możemy także przygotować je samodzielnie, ale proces produkcji wówczas się wydłuży. Poza tym musimy posiadać także cukier puder i olej z pestek winogron. Użycie właśnie tego jest rekomendowane przy wypiekaniu ciastek tego typu.
Ile kosztuje cronut?
Ciastko, które zdetronizowało popularnego w Ameryce donuta kosztuje 5 dolarów. To całkiem sporo w przeliczeniu na polską walutę. Biorąc jednak pod uwagę, że aby go dostać czeka się w wielogodzinnej kolejce i można kupić tylko ograniczoną liczbę sztuk cena w naszym mniemaniu spada i wydaję się całkiem przystępna.
Macie ochotę sprawdzić czy cronuty są warte tyle zachodu? Przetestujecie przepis w swoim domu?
Nina W.
weronikaS
Polpal
Tajemnica cronuta została rozwiązana. Zrobienie zajmuje 3 dni i dużo cukru, masła i pracy.
karola25