
Bunuelos (Hiszpania/Ameryka Południowa)
Tradycyjny hiszpański przysmak, jednak jadany chętnie także w Południowej Ameryce – Kolumbii, Meksyku, Puerto Rico czy na Kubie. Najczęściej z pszenicznego ciasta drożdżowego, czasem z dodatkiem anyżu, nadziewane są na słodko lub na ostro.
Gulab Jamun (Indie)
Pączki na jeden kęs, którymi zajadają się Hindusi są podawane na szczególne okazje – na przykład wesela. Ciasto o wyraźnym mlecznym aromacie jest zwijane w kulki i smażone na głębokim tłuszczu. Potem maczane są w syropie cukrowym na kilka godzin lub nawet na całą noc – dzięki temu są bardzo słodkie i kleiste. Doprawiane są często kardamonem, szafranem, wodą różaną, a najsmaczniejsze są ciepłe.

Churros (Hiszpania/Ameryka Południowa)
Kolejny hiszpański przysmak, również popularny w Ameryce Łacińskiej, churros robione są z gęstego ciasta naleśnikowego wyciśniętego w charakterystyczny kształt o „gwiezdnym” przekroju. Kruche z zewnątrz i puszyste w środku, te pączki w Hiszpanii jadane są często jako uliczna przekąska – maczana w gorącej czekoladzie.
Szukacie przepisu na churros? Znajdziecie je tutaj >>>

Loukoumades (Grecja)
Tradycyjnie robione z okazji świąt, festiwali i wesel. Je się je ciągle ciepłe, a robi się je z ciasta drożdżowego smażone na głębokim tłuszczu, a następnie polewane płynnym miodem i posypywane cukrem, cynamonem, orzechami i ziarnami sezamu.

Tim Bits (Kanada)
Malutkie pączusie, sprzedawane przez sieć Horton's od 1976 roku są w Kanadzie niezwykle popularne. Sprzedawane są w wielu smakach – jabłkowym, truskawkowym, malinowym czy czekoladowym.
Frittole (Włochy)
Włosi mają wiele słodkich, smażonych przysmaków, ale jednym z najsłynniejszych są frittole. Tradycyjnie jada się je podczas karnawału w Wenecji, kiedy mieszkańcy i odwiedzający rozpoczynają 40 dniowe odliczanie przed Wielkanocą podczas hucznej zabawy z maskami i kostiumami. Frittoles robi się z dodatkiem suszonych owoców i skórki z cytrusów, zmieszanych z ciastem drożdżowym przed smażeniem.

Mandazi (Kenia)
Dla wielu Kenijczyków to bardzo popularna przekąska, serwowana w przydrożnych kafejkach albo do śniadania. Z prostego ciasta – mąka, woda, cukier, sól i proszek do pieczenia – formuje się charakterystyczny trójkątny kształt pączków, które następnie smaży się na głębokim tłuszczu.
Doughnuts (USA)
Czemu są okrągłe? Popularne „donaty” wywodzą się z holenderskich olykoek – resztek drożdżowego ciasta smażonych na głębokim tłuszczu. Zauważono jednak, że większe kawałki ciasta nie dosmażają się w środku i aby temu zaradzić wkładano w środek ciasta orzecha, a w końcu zaczęto formować je w okrągły kształt – w ten sposób cały pączek mógł się równomiernie usmażyć. Dzisiaj mają najróżniejsze smaki i posypki.

Wiele przepisów na tłusty czwartek znajdziecie tutaj >>>
Tradycyjny hiszpański przysmak, jednak jadany chętnie także w Południowej Ameryce – Kolumbii, Meksyku, Puerto Rico czy na Kubie. Najczęściej z pszenicznego ciasta drożdżowego, czasem z dodatkiem anyżu, nadziewane są na słodko lub na ostro.
Gulab Jamun (Indie)
Pączki na jeden kęs, którymi zajadają się Hindusi są podawane na szczególne okazje – na przykład wesela. Ciasto o wyraźnym mlecznym aromacie jest zwijane w kulki i smażone na głębokim tłuszczu. Potem maczane są w syropie cukrowym na kilka godzin lub nawet na całą noc – dzięki temu są bardzo słodkie i kleiste. Doprawiane są często kardamonem, szafranem, wodą różaną, a najsmaczniejsze są ciepłe.
Churros (Hiszpania/Ameryka Południowa)
Kolejny hiszpański przysmak, również popularny w Ameryce Łacińskiej, churros robione są z gęstego ciasta naleśnikowego wyciśniętego w charakterystyczny kształt o „gwiezdnym” przekroju. Kruche z zewnątrz i puszyste w środku, te pączki w Hiszpanii jadane są często jako uliczna przekąska – maczana w gorącej czekoladzie.
Szukacie przepisu na churros? Znajdziecie je tutaj >>>

Loukoumades (Grecja)
Tradycyjnie robione z okazji świąt, festiwali i wesel. Je się je ciągle ciepłe, a robi się je z ciasta drożdżowego smażone na głębokim tłuszczu, a następnie polewane płynnym miodem i posypywane cukrem, cynamonem, orzechami i ziarnami sezamu.
Tim Bits (Kanada)
Malutkie pączusie, sprzedawane przez sieć Horton's od 1976 roku są w Kanadzie niezwykle popularne. Sprzedawane są w wielu smakach – jabłkowym, truskawkowym, malinowym czy czekoladowym.
Frittole (Włochy)
Włosi mają wiele słodkich, smażonych przysmaków, ale jednym z najsłynniejszych są frittole. Tradycyjnie jada się je podczas karnawału w Wenecji, kiedy mieszkańcy i odwiedzający rozpoczynają 40 dniowe odliczanie przed Wielkanocą podczas hucznej zabawy z maskami i kostiumami. Frittoles robi się z dodatkiem suszonych owoców i skórki z cytrusów, zmieszanych z ciastem drożdżowym przed smażeniem.

Mandazi (Kenia)
Dla wielu Kenijczyków to bardzo popularna przekąska, serwowana w przydrożnych kafejkach albo do śniadania. Z prostego ciasta – mąka, woda, cukier, sól i proszek do pieczenia – formuje się charakterystyczny trójkątny kształt pączków, które następnie smaży się na głębokim tłuszczu.
Doughnuts (USA)
Czemu są okrągłe? Popularne „donaty” wywodzą się z holenderskich olykoek – resztek drożdżowego ciasta smażonych na głębokim tłuszczu. Zauważono jednak, że większe kawałki ciasta nie dosmażają się w środku i aby temu zaradzić wkładano w środek ciasta orzecha, a w końcu zaczęto formować je w okrągły kształt – w ten sposób cały pączek mógł się równomiernie usmażyć. Dzisiaj mają najróżniejsze smaki i posypki.

Wiele przepisów na tłusty czwartek znajdziecie tutaj >>>
Nina W.
weronikaS
OktawiaG
karola25
Weronika91