Pączki z całego świata

  • 5

Pączki to nie tylko polska specjalność - podobne słodkie przysmaki robi się na całym świecie, różnią się dodatkami, szczegółami ciasta i kształtem.

         
ocena: 4/5 głosów: 9
Pączki z całego świata
fot. Adobe Stock
Bunuelos (Hiszpania/Ameryka Południowa)

Tradycyjny hiszpański przysmak, jednak jadany chętnie także w Południowej Ameryce – Kolumbii, Meksyku, Puerto Rico czy na Kubie. Najczęściej z pszenicznego ciasta drożdżowego, czasem z dodatkiem anyżu, nadziewane są na słodko lub na ostro.

Gulab Jamun (Indie)

Pączki na jeden kęs, którymi zajadają się Hindusi są podawane na szczególne okazje – na przykład wesela. Ciasto o wyraźnym mlecznym aromacie jest zwijane w kulki i smażone na głębokim tłuszczu. Potem maczane są w syropie cukrowym na kilka godzin lub nawet na całą noc – dzięki temu są bardzo słodkie i kleiste. Doprawiane są często kardamonem, szafranem, wodą różaną, a najsmaczniejsze są ciepłe.

                                    

Churros (Hiszpania/Ameryka Południowa)

Kolejny hiszpański przysmak, również popularny w Ameryce Łacińskiej, churros robione są z gęstego ciasta naleśnikowego wyciśniętego w charakterystyczny kształt o „gwiezdnym” przekroju. Kruche z zewnątrz i puszyste w środku, te pączki w Hiszpanii jadane są często jako uliczna przekąska – maczana w gorącej czekoladzie.

Szukacie przepisu na churros? Znajdziecie je tutaj >>>


                      

Loukoumades (Grecja)

Tradycyjnie robione z okazji świąt, festiwali i wesel. Je się je ciągle ciepłe, a robi się je z ciasta drożdżowego smażone na głębokim tłuszczu, a następnie polewane płynnym miodem i posypywane cukrem, cynamonem, orzechami i ziarnami sezamu.

                                              

Tim Bits (Kanada)

Malutkie pączusie, sprzedawane przez sieć Horton's od 1976 roku są w Kanadzie niezwykle popularne. Sprzedawane są w wielu smakach – jabłkowym, truskawkowym, malinowym czy czekoladowym.

Frittole (Włochy)

Włosi mają wiele słodkich, smażonych przysmaków, ale jednym z najsłynniejszych są frittole. Tradycyjnie jada się je podczas karnawału w Wenecji, kiedy mieszkańcy i odwiedzający rozpoczynają 40 dniowe odliczanie przed Wielkanocą podczas hucznej zabawy z maskami i kostiumami. Frittoles robi się z dodatkiem suszonych owoców i skórki z cytrusów, zmieszanych z ciastem drożdżowym przed smażeniem.

                         

Mandazi (Kenia)

Dla wielu Kenijczyków to bardzo popularna przekąska, serwowana w przydrożnych kafejkach albo do śniadania. Z prostego ciasta – mąka, woda, cukier, sól i proszek do pieczenia – formuje się charakterystyczny trójkątny kształt pączków, które następnie smaży się na głębokim tłuszczu.

Doughnuts (USA)

Czemu są okrągłe? Popularne „donaty” wywodzą się z holenderskich olykoek – resztek drożdżowego ciasta smażonych na głębokim tłuszczu. Zauważono jednak, że większe kawałki ciasta nie dosmażają się w środku i aby temu zaradzić wkładano w środek ciasta orzecha, a w końcu zaczęto formować je w okrągły kształt – w ten sposób cały pączek mógł się równomiernie usmażyć. Dzisiaj mają najróżniejsze smaki i posypki.

                        

Wiele przepisów na tłusty czwartek znajdziecie tutaj >>>