Jak zrobić pierogi z truskawkami?

Do ciasta pierogowego dodajemy podzielone na kawałki truskawki. Zagniatamy dokładnie przy brzegach, gotujemy chwilę w osolonej wodzie i gotowe! Można podawać ze śmietanką i cukrem. Pycha!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić pierogi z truskawkami?
fot. Fotolia
Podczas letnich miesięcy chętnie sięgamy po truskawki, aby podjadać je w całości, na surowo lub wyczarowywać z nich różne pyszności. Zobacz, jak przygotować pierogi z truskawkami, które będą idealną propozycją na wakacyjny, lekki obiad lub słodki deser.

Jak przyrządzić pierogi z truskawkami?
  • Przygotuj ciasto: zagnieć 3 szklanki mąki ze szklanką gorącej wody i szczyptą soli,
  • Kiedy ciasto będzie posiadało jednolitą konsystencję, rozwałkuj je na cienki placek i powycinaj z niego kółka przy pomocy szklanki,
  • Do środka każdego okręgu wkładaj truskawkę podzieloną na ćwiartki,
  • Zagnieć dokładnie brzegi każdego pieroga,
  • Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
Z czym podawać pierogi z truskawkami?

Pierogi z owocami można jeść bez dodatków, ale warto pamiętać, że nawet najbardziej smaczne, dojrzałe i słodkie owoce pod wpływem gotowania stają się nieco kwaśne - dlatego warto podawać je z posłodzoną śmietaną lub jogurtem; ci, którym owoców nigdy dość, mogą zblendować truskawki z cukrem i odrobiną mleka i przygotowanym w ten sposób sosem polać pierogi. Fani słodyczy z pewnością nie pogardzą dodatkiem w postaci polewy czekoladowej. Jednym słowem - dla każdego coś dobrego!