Dzięki kuchence mikrofalowej szybko podgrzejemy zupę, sos, zrobimy zapiekanki czy ugrillujemy jakieś mięso lub kiełbasę. Jednak czy wszystko można podgrzewać w mikrofali? Otóż nie, istnieją potrawy, które powinny kuchenkę mikrofalową omijać szerokim łukiem.
- nie wolno gotować jajek w skorupkach (wzrost ciśnienia po prostu rozsadzi jajko i cała kuchenka do mycia, stracimy jajko a dodatkowo możemy uszkodzić kuchenkę)
- nie podgrzewamy potraw smażonych (chyba, że mamy odpowiednie naczynia ze specjalną pokrywką do kuchenek mikrofalowych ); zbyt wysoka temperatura w kuchence może spowodować pożar przez podgrzewający się w potrawie tłuszcz
- nie przygotowuje się pieczywa drożdżowego (ciasto będzie blade, niewyrośnięte i twarde)
- żadnych sufletów
- omletów
- ciast biszkoptowych
- ciast ptysiowych
- makaronów (szybciej ugotujemy je tradycyjną metodą czyli w garnku z wodą)
- ciast czekoladowych
- ciast kruchych
- żadnych placków (np. ziemniaczanych)
Jeśli chodzi o potrawy, które można bez obaw podgrzewać i przygotowywać w kuchence mikrofalowej, to:
- warzywa (zachowują swoją barwę, witaminy i minerały i mają naturalny smak)
- ryby (białko w rybie przyrządzonej w kuchence jest równo ścięte i unikniemy przypalonej skórki – jak to bywa przy smażeniu)
- zupy (żadna zupa nam się nie przypali)
- gulasze
- różnego rodzaju potrawki (przyrządza się je szybko a mięso jest soczyste)
- buliony (przygotujemy je szybciej niż tradycyjnie)
- desery
- dżemy
Dodatkową zaletą kuchenki mikrofalowej jest to, że do przygotowywania tych potraw nie potrzebujemy tłuszczu i możemy przyrządzić bez problemu potrawę dla jednej osoby.
Tak więc nie bójmy się mikrofali i używajmy jej rozsądnie.
Nina W.