Oliwa z oliwek – kulinarne złoto w płynie

  • 1

Oliwa z oliwek od zawsze znana była ze swoich zbawiennych właściwości. Oprócz nieocenionego wpływu na nasz organizm, dodaje też potrawom walorów smakowych i niezwykłego aromatu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Oliwa z oliwek – kulinarne złoto w płynie
Historia

W starożytności drzewo oliwne stanowiło symbol pokoju, urodzaju i zwycięstwa, a wzmianki o nim pojawiają się w najstarszych legendach i mitach. W mitologii greckiej drzewo oliwne uznawane jest za dar od bogini Ateny, a na jej cześć nazwane zostało miasto, w którym wyrosło. Rzymianie natomiast swoją pierwszą oliwkę zawdzięczają bogini Minewrze. W Starym Testamencie oznaką końca potopu była gołębica powracająca z gałązką oliwną w dziobie. Bardzo cenione było, także w Izraelu, król Dawid wynajął nawet ochroniarzy, którzy strzegli oliwnych drzewek. Do Polski oliwa dotarła już w średniowieczu, ale przez długi czas używano jej jedynie do celów religijnych np. namaszczania kapłanów. Na naszych stołach upowszechniła się za sprawą królowej Bony i od tego czasu znalazła szerokie zastosowanie w rodzimej kuchni.

Wpływ na zdrowie

Dziś oliwa z oliwek znana jest przede wszystkim ze swych właściwości zdrowotnych. Pozytywnie wpływa niemal na każdy układ organizmu człowieka. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego cholesterolu”, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Poza tym oliwa ułatwia przyswajanie witaminy E i A oraz wzmacnia wątrobę. Zbawiennie wpływa też na układ trawienny i regulację masy ciała. W czasach kultu wiecznej młodości nieocenioną właściwością oliwy z oliwek jest spowalnianie procesów starzenia, dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom. „Płynne złoto” często stosowane jest, też w pielęgnacji skóry i włosów. Już nasze babcie przyrządzały na bazie oliwy maseczki nawilżające i upiększające. Nie należy jednak zapominać o jednej z najważniejszych zalet oliwy; wspaniałym smaku i aromacie, który potrafi wzbogacić każdą potrawę.

Oliwa oliwie nierówna

Na świecie, co roku produkuje się ok. 1,742 mln l oliwy z oliwek. Najwięcej w krajach śródziemnomorskich (Hiszpania, Francja, Włochy). Jej jakość zależy od wielu czynników m.in. miejsca uprawy, prawidłowości procesu przetwórstwa i warunków przechowywania. Dobra oliwa charakteryzuje się lekko pieprznym smakiem i owocowym zapachem. Natomiast jeśli ma metaliczny posmak, może świadczyć o tym, że jest zjełczała. Dla naszego organizmu najbardziej wartościowa jest oliwa extra virgin. Przygotowane na polski rynek produkty pochodzą z najszlachetniejszych odmian owoców drzew oliwnych. Najlepiej dla naszego zdrowia, jeśli ten złocisty płyn uzyskiwany jest z tłoczenia świeżych oliwek i nie podlega żadnym procesom chemicznym. To stuprocentowy sok, dzięki czemu wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem.

Źródło: Materiały prasowe firmy Develey.