Sałatka Cezar ma same zalety: przygotowuje się ją szybko, jej składniki są łatwo dostępne, w przystępnej cenie, a do tego smakuje praktycznie każdemu, kto jej spróbuje.
Skutecznie zaspokaja nawet największy głód, a można ją zabrać praktycznie wszędzie - w podróż, na piknik, do pracy lub szkoły. Jak przygotować klasyczną sałatkę Cezar? Poznaj nasz przepis!
Przepis na sałatkę Cezar
Ciężko myśleć o klasycznej wersji tej sałatki, bez uwzględnienia sosu, który jest wyjątkowy i stanowi jej integralny element. To właśnie dzięki temu dodatkowi Cezar jest tak charakterystyczna, wyjątkowa i... przepyszna. Jak przygotować sos?
Przygotuj składniki: 5 łyżek oliwy, łyżeczkę musztardy (najlepiej Dijon), zgnieciony ząbek czosnku, żółtko, płat sardeli oraz łyżkę startego parmezanu. Zblenduj wszystkie składniki.
Gotowy sos możesz doprawić solą oraz sokiem cytryny, ale pamiętaj - anchois są dość słone, więc doprawianie sałatki solą może okazać się zbędne. Smacznego!
Skutecznie zaspokaja nawet największy głód, a można ją zabrać praktycznie wszędzie - w podróż, na piknik, do pracy lub szkoły. Jak przygotować klasyczną sałatkę Cezar? Poznaj nasz przepis!
Przepis na sałatkę Cezar
- Dwa filety z kurczaka przypraw solą i pieprzem; grilluj je w całości - mięso pokroisz, kiedy będzie gotowe; możesz też pokroić filety na małe kawałki i zamiast grillować podsmażyć na oliwie
- Przygotuj grzanki: pokrojony w malutkie kosteczki chleb lub bułkę wrzuć na patelnię z roztopionym masłem i smaż przez 5-10 min, aż pieczywo będzie chrupkie i nabierze złocistego koloru
- Umyte i porwane liście sałaty ułóż w miseczce, dodajemy kurczaka w kawałkach, grzanki oraz sos przygotowany według przepisu poniżej
Ciężko myśleć o klasycznej wersji tej sałatki, bez uwzględnienia sosu, który jest wyjątkowy i stanowi jej integralny element. To właśnie dzięki temu dodatkowi Cezar jest tak charakterystyczna, wyjątkowa i... przepyszna. Jak przygotować sos?
Przygotuj składniki: 5 łyżek oliwy, łyżeczkę musztardy (najlepiej Dijon), zgnieciony ząbek czosnku, żółtko, płat sardeli oraz łyżkę startego parmezanu. Zblenduj wszystkie składniki.
Gotowy sos możesz doprawić solą oraz sokiem cytryny, ale pamiętaj - anchois są dość słone, więc doprawianie sałatki solą może okazać się zbędne. Smacznego!