Żelatyna- od lat budzi kontrowersje. Ludzie się jej boją z powodu choroby wściekłych krów. To ona spowodowała że zaczęliśmy się baczniej przyglądać żelatynie, i nie tylko wołowej którą szybko wycofano z rynku. Istnieje kilka sposobów na jej zastąpienie: Agar- bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów morskich glonów. Posiada wysoką zawartość jodu, wapnia i żelaza,a także fosfor, witamina A,C,D,K i kompleks witamin z grupy B. Z jego dodatkiem można przyrządzić desery oraz galaretki.Ścina się w temperaturze pokojowej i zamienia w galaretę nawet kwaśne substancje( żelatyna wymaga lodówki i nie radzi sobie z produktami o pH niższym niż 4,5 na przykład z ananasem czy kiwi. Jest polecany osobom z nadwagą, ponieważ ma zerową wartość energetyczną. Agar jest dostępny w płatkach, granulkach, proszku oraz sztabkach- w sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych supermarketach.