Co to są aromaty?
Wykorzystywane przez nas aromaty są to substancje wydzielające z reguły przyjemny zapach, które dodają docelowej potrawie również ciekawszego smaku. Substancje te pod względem chemicznym są roztworami alkoholowymi lub glicerynowymi powstającymi na bazie naturalnych wyciągów owocowych lub mieszaniny naturalnych i chemicznych związków eterycznych. Pośród substancji zapachowo - smakowych wyróżnia się aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi oraz syntetyczne.
Naturalne dodatki do wypieków i deserów
Mimo, iż podstawą naszych wypieków są najczęściej mąka, cukier i jaja, istotnym ich uzupełnieniem są również najróżniejsze składniki dodające im aromatu lub podkreślające ich smak. W naszych kuchniach najczęściej wykorzystujemy sok z cytryny, świeżą, suszoną lub smażoną skórkę pomarańczową, laskę wanilii, zmielone migdały, miód, a także miąższ z pestek i niektórych owoców (brzoskwiń, moreli).
Zdjęcia: Fotolia
Od wielu już lat popularnością w formie dodatku do ciast, ciasteczek czy muffinek cieszą się też bakalie, cynamon, kardamon, imbir, rumianek i uwielbiana przez wszystkich mięta!
Aromaty wytwarzane przemysłowo
Powszechnie stosowanymi dodatkami aromatyzującymi są wytwarzane przemysłowo: cukier waniliowy, aromaty do ciast w płynie i przyprawy korzenne.
Cukier waniliowy jest mieszanką cukru krystalicznego z wanilią zapakowaną w pergaminowe torebki o zawartości najczęściej 10g (jedna porcja). Pojedyncze opakowanie wystarczy do nadania zapachu ciasta o zawartości 50 dag mąki!
Ekstrakty zapachowe produkowane są na bazie naturalnych lub syntetycznych olejków aromatycznych rozcieńczonych alkoholem. Te płynne dodatki do wypieków pakuje się w szklane fiolki o zawartości najczęściej 1,8, 3,6 lub 7,5 ml, które wystarczają do zaromatyzowania kolejno 50 dag , 1 kg i 2 kg ciasta! Najczęściej spotykanymi aromatami są te o zapachu rumu, ajerkoniaku, wanilii, pomarańczy, migdałów, a nierzadko także toffi lub czekolady!
Na sklepowych półkach dostępne są także płynne aromaty do ciast zaopatrzone w kroplomierz, które dawkować należy do ciasta kroplami (20 kropli na każdy kilogram mąki), a także ekstrakty występujące w formie pasty zapakowane w aluminiowe tubki o zawartości 8 g.
Przyprawy korzenne używane do pierników i ciasteczek, to niepowtarzalna mieszanka starannie dobranych korzennych przypraw, za sprawą których uzyskamy ich oryginalny i charakterystyczny smak. W skład mieszanki wchodzą m.in.: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, pieprz czarny, ziele angielskie, anyż.
Produkty alkoholowe
Poza naturalnymi lub zakupionymi w sklepie produktami dodającymi aromatu i smaku naszym deserom są także alkohole! Może to być spirytus, wódka, rum, koniak, czasem też wino, nalewka lub likier. Trunki te wykorzystujemy do nasączania tortów i biszkoptów, kremów, mas czy glazur. Nawet nieduży ich dodatek wzbogaca smak wypieków i dodaje im wykwintności.
Należy jednak pamiętać by stosować je jedynie wtedy, gdy ciasto przeznaczone jest dla dorosłych, a w żadnym wypadku - dla dzieci!
Kakao, kawa, czekolada
Bardzo duże znaczenie w wypiekach i deserach mają również tytułowe kakao, kawa lub czekolada - dodają im ona zarówno ciekawego zapachu, jak i smaku. Do naszych przysmaków wykorzystujemy je na różne sposoby i pod różnymi postaciami:
Kawę najczęściej zaparzamy i stosujemy do nasączania ciast biszkoptowych lub dosypujemy (kawa rozpuszczalna lub cappuccino) bezpośrednio do ciasta.
Kakao stanowi nieodłączny element kakaowych ciast czy ciastek, a także słodkiej masy, kremu i polewy!
Zdjęcia: Fotolia
Czekolada jest używana przez nas zarówno do ciast wypiekanych, jak i tych serwowanych na zimno. Można ją pokruszyć, zatrzeć na tarce, ale też rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do ciasta, kremu lub zastosować jako dekorację!
Nieodłączną zasadą korzystania z aromatów poprawiających smak i zapach naszych przysmaków jest to, że muszą być one stosowane umiejętnie i z umiarem. Wskazówki i dawkowania poszczególnych dodatków znajdziecie już w poszczególnych przepisach na desery!
Wykorzystywane przez nas aromaty są to substancje wydzielające z reguły przyjemny zapach, które dodają docelowej potrawie również ciekawszego smaku. Substancje te pod względem chemicznym są roztworami alkoholowymi lub glicerynowymi powstającymi na bazie naturalnych wyciągów owocowych lub mieszaniny naturalnych i chemicznych związków eterycznych. Pośród substancji zapachowo - smakowych wyróżnia się aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi oraz syntetyczne.
Naturalne dodatki do wypieków i deserów
Mimo, iż podstawą naszych wypieków są najczęściej mąka, cukier i jaja, istotnym ich uzupełnieniem są również najróżniejsze składniki dodające im aromatu lub podkreślające ich smak. W naszych kuchniach najczęściej wykorzystujemy sok z cytryny, świeżą, suszoną lub smażoną skórkę pomarańczową, laskę wanilii, zmielone migdały, miód, a także miąższ z pestek i niektórych owoców (brzoskwiń, moreli).
Zdjęcia: Fotolia
Od wielu już lat popularnością w formie dodatku do ciast, ciasteczek czy muffinek cieszą się też bakalie, cynamon, kardamon, imbir, rumianek i uwielbiana przez wszystkich mięta!
Aromaty wytwarzane przemysłowo
Powszechnie stosowanymi dodatkami aromatyzującymi są wytwarzane przemysłowo: cukier waniliowy, aromaty do ciast w płynie i przyprawy korzenne.
Cukier waniliowy jest mieszanką cukru krystalicznego z wanilią zapakowaną w pergaminowe torebki o zawartości najczęściej 10g (jedna porcja). Pojedyncze opakowanie wystarczy do nadania zapachu ciasta o zawartości 50 dag mąki!
Ekstrakty zapachowe produkowane są na bazie naturalnych lub syntetycznych olejków aromatycznych rozcieńczonych alkoholem. Te płynne dodatki do wypieków pakuje się w szklane fiolki o zawartości najczęściej 1,8, 3,6 lub 7,5 ml, które wystarczają do zaromatyzowania kolejno 50 dag , 1 kg i 2 kg ciasta! Najczęściej spotykanymi aromatami są te o zapachu rumu, ajerkoniaku, wanilii, pomarańczy, migdałów, a nierzadko także toffi lub czekolady!
Na sklepowych półkach dostępne są także płynne aromaty do ciast zaopatrzone w kroplomierz, które dawkować należy do ciasta kroplami (20 kropli na każdy kilogram mąki), a także ekstrakty występujące w formie pasty zapakowane w aluminiowe tubki o zawartości 8 g.
Przyprawy korzenne używane do pierników i ciasteczek, to niepowtarzalna mieszanka starannie dobranych korzennych przypraw, za sprawą których uzyskamy ich oryginalny i charakterystyczny smak. W skład mieszanki wchodzą m.in.: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, pieprz czarny, ziele angielskie, anyż.
Produkty alkoholowe
Poza naturalnymi lub zakupionymi w sklepie produktami dodającymi aromatu i smaku naszym deserom są także alkohole! Może to być spirytus, wódka, rum, koniak, czasem też wino, nalewka lub likier. Trunki te wykorzystujemy do nasączania tortów i biszkoptów, kremów, mas czy glazur. Nawet nieduży ich dodatek wzbogaca smak wypieków i dodaje im wykwintności.
Należy jednak pamiętać by stosować je jedynie wtedy, gdy ciasto przeznaczone jest dla dorosłych, a w żadnym wypadku - dla dzieci!
Kakao, kawa, czekolada
Bardzo duże znaczenie w wypiekach i deserach mają również tytułowe kakao, kawa lub czekolada - dodają im ona zarówno ciekawego zapachu, jak i smaku. Do naszych przysmaków wykorzystujemy je na różne sposoby i pod różnymi postaciami:
Kawę najczęściej zaparzamy i stosujemy do nasączania ciast biszkoptowych lub dosypujemy (kawa rozpuszczalna lub cappuccino) bezpośrednio do ciasta.
Kakao stanowi nieodłączny element kakaowych ciast czy ciastek, a także słodkiej masy, kremu i polewy!
Zdjęcia: Fotolia
Czekolada jest używana przez nas zarówno do ciast wypiekanych, jak i tych serwowanych na zimno. Można ją pokruszyć, zatrzeć na tarce, ale też rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do ciasta, kremu lub zastosować jako dekorację!
Nieodłączną zasadą korzystania z aromatów poprawiających smak i zapach naszych przysmaków jest to, że muszą być one stosowane umiejętnie i z umiarem. Wskazówki i dawkowania poszczególnych dodatków znajdziecie już w poszczególnych przepisach na desery!
niezły kąsek
Magdalena88
SylaUla
marcinka