Do czego jaki nóż?

Do czego jaki nóż?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Do czego jaki nóż?
1. Nóż szefa o zdecydowanie szerokim ostrzu długości od 15 do30 cm. Spełnia wiele funkcji - służy do krojenia na plastry, spłasz i filetów, siekania, rozgniatania, jak również przenoszenia z deski do naczynia. 2. Mały nożyk o spiczastym czubku służący przede wszystkim do krojenia warzyw, faktycznie spełniający rolę noża uniwersalnego. Z braku "specjalisty" pomoże we wszystkim, przekroi jabłko, odkroi przylepkę, kawałek sera czy kiełbasy. Takich nożyków powinno być w kuchni kilka, bo po nie najczęściej sięgamy. 3. Nóż ze sztywnym, zwężającym się ostrzem umożliwiającym skomplikowane ruchy, służący do oddzielania kości przy dzieleniu mięsa. 4. Nóż z elastycznym, miękkim ostrzem do filetowania ryb. Taki rodzaj ostrza sam znajduje drogę wzdłuż szkieletu ryby. 5. Tasak do siekania i dzielenia mięsa. 6. Nóż-piła do krojenia ciasta i chleba. Taki kształt ostrza pozwala na cięcie ruchami posuwistymi bez uciskania i przygniatania. 7. Nóż posiadający długie, wąskie ostrze - do krojenia wędlin i pieczeni. 8. Piłka do przecinania kości w czasie rozbioru mięsa.