Kurczak cieszy się u nas ogromną popularnością, i zasłużenie, bo to mięso chudsze i bardziej wartościowe od wieprzowiny czy wołowiny, a przy tym niedrogie. Można dostać już podzielone na porcje tuszki, a także mięso mielone. Spróbuj jednak kupić od czasu do czasu całego kurczaka, samodzielnie go podzielić na kawałki i z każdego przyrządzić inne pyszne danie. To naprawdę nic trudnego. Gorąco polecamy też faszerowanie. Liczba nadzień jest nieograniczona i pozwala codziennie odkrywać na nowo to doskonałe mięso. Własnoręczne przyrządzenie pysznego, faszerowanego kurczaka da ci mnóstwo kulinarnej satysfakcji.
Jak wygląda świeży kurczak?
Kurczak ma suchą, kremową skórę, bez zielonkawych plam, zaś mięso jest sprężyste (nie może być kleiste). Uda powinny być giętkie, a mostek miękki. Młody kurczak ma białą skórę i biały tłuszcz.
Piersi
Filety z piersi kurczaka otrzymuje się po odcięciu mięsa od kości mostka. To zwarte delikatne mięso o jasnej barwie i niskiej zawartości tłuszczu – zwłaszcza po zdjęciu skóry (100 g dostarcza ok.115 kcal). Idealnie nadają się do gotowania, smażenia, duszenia i grillowania.
Skrzydełka
Zawierają sporo tłuszczu – ze względu na skórę i ścięgna (100 g to ok. 180 kcal). Można je smażyć, piec, grillować lub wykorzystać do wywarów i bulionów. To mięso zwarte, ciemniejsze przy stawach.
Korpus
Wraz z kręgosłupem pozostaje po odcięciu skrzydełek, udek i piersi. Doskonale nadaje się do przygotowania wywarów i rosołów. Zawiera niewiele mięsa, natomiast sporo tłuszczu (100 g mięsa dostarcza ok. 200 kcal).
Udka
Mają barwę od jasnej do ciemnej. Ze względu na skórę są dość tłuste (100 g to ok. 160 kcal). Udka nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia i grillowania, a po wytrybowaniu (usunięciu kości) do nadziewania.
Zobacz także: Jak zrobić smacznego kurczaka?
Jaką część z kurczaka najczęściej przyrządzasz?
Źródło: Pani domu
Jak wygląda świeży kurczak?
Kurczak ma suchą, kremową skórę, bez zielonkawych plam, zaś mięso jest sprężyste (nie może być kleiste). Uda powinny być giętkie, a mostek miękki. Młody kurczak ma białą skórę i biały tłuszcz.
Piersi
Filety z piersi kurczaka otrzymuje się po odcięciu mięsa od kości mostka. To zwarte delikatne mięso o jasnej barwie i niskiej zawartości tłuszczu – zwłaszcza po zdjęciu skóry (100 g dostarcza ok.115 kcal). Idealnie nadają się do gotowania, smażenia, duszenia i grillowania.
Skrzydełka
Zawierają sporo tłuszczu – ze względu na skórę i ścięgna (100 g to ok. 180 kcal). Można je smażyć, piec, grillować lub wykorzystać do wywarów i bulionów. To mięso zwarte, ciemniejsze przy stawach.
Korpus
Wraz z kręgosłupem pozostaje po odcięciu skrzydełek, udek i piersi. Doskonale nadaje się do przygotowania wywarów i rosołów. Zawiera niewiele mięsa, natomiast sporo tłuszczu (100 g mięsa dostarcza ok. 200 kcal).
Udka
Mają barwę od jasnej do ciemnej. Ze względu na skórę są dość tłuste (100 g to ok. 160 kcal). Udka nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia i grillowania, a po wytrybowaniu (usunięciu kości) do nadziewania.
Zobacz także: Jak zrobić smacznego kurczaka?
Jaką część z kurczaka najczęściej przyrządzasz?
Źródło: Pani domu