Herbata i jej gatunki

  • 1

Herbaty doskonale zaspokajają pragnienie. Podane z kostką lodu orzeźwią w upalny dzień, często pijemy je po posiłku. Czy wiecie, jakie są jej rodzaje?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Herbata i jej gatunki
fot. Fotolia

Jedni nie wyobrażają sobie życia bez kawy, inni delektują się herbatą. Można wybierać spośród wielu jej gatunków oraz smaków. Istnieją także herbaty ziołowe, które powinniśmy włączyć do naszej diety. Rozróżnia się następujące, główne rodzaje herbat:

1. Herbata czarna. To najbardziej powszechna i najczęściej pita herbata w naszym kraju. Jeśli decydujemy się na ten rodzaj herbaty, najlepiej ją w formie liściastej. Unikajmy herbat ekspresowych w torebkach, bo do ich produkcji używa się najgorszej części surowca - pyłu herbacianego.

2. Herbata zielona. Proces przygotowania tej herbaty jest inny, niż w przypadku czarnej: po zerwaniu liści szybko poddaje się je dalszym procesom obróbki, zanim zaczną fermentować. Zielona herbata ma dobroczynne działanie na nasze zdrowie, dlatego powinniśmy ją często pić . Można wybierać spośród szerokiej gamy smaków.

3. Herbata biała. To najdroższa z herbat - do jej produkcji wykorzystuje się zebrane młode pączki, te które nie zdążyły jeszcze rozkwitnąć. Jest delikatna w smaku i doskonale orzeźwia.

4. Herbata czerwona. Ma charakterystyczny ziemisty posmak. Doskonale pobudza przemianę materii, obniża cholesterol, wspomaga procesy trawienne. Osoby na różnorakich dietach często sięgają po ten rodzaj herbaty.

Najwięcej herbaty uprawia się w Chinach , Indii i Kenii. Istnieje wiele sposobów zaparzania - w zależności od rodzaju, herbatę zalewa się wodą o różnej temperaturze; Tak jak kawa, herbata także zawiera kofeinę, wiec nie można jej pić bez umiaru - doskonałym uzupełnieniem nawodnienia organizmu będzie więc woda mineralna.