Czekoladowy torcik z malinami

  • 10

Lubicie połączenie czekolady i malin? Ja bardzo! W cyklu Słodki piątek mam dla Was przepis na wspaniały czekoladowy trocik na zimno z sezonowymi owocami. Zapraszam do wspólnego przygotowania czekoladowego ciasta z malinami. Torcik idealnie ochłodzi Was w czasie upałów.

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Czekoladowy torcik z malinami
fot. Elżbieta Żołek

Czekolada to bardzo wdzięczny składnik. Szczególnie jeśli chodzi o pyszne desery. Połączenie malin i czekolady to jedno z moich ulubionych. Często wykorzystuję je w swojej kuchni i szukam dla niego nowych twarzy.

Dzisiaj dzielę się z Wami moim nowym odkryciem kulinarnym - jest to czekoladowy torcik z malinami.

Ostrzegam - przygotowanie tego ciasta grozi tym, że Wasza rodzina i znajomi poproszą o więcej...

                       

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

Spód:

- 8 sucharków
- garść płatków migdałowych
- 3 łyżki nutelli

Pianka czekoladowa:
- 200g czekolady 70%
- 70g mleka 3,2%
- 400g śmietanki 30%

Dekoracja:
- kakao
- maliny

Sposób przygotowania:



Spód:
Płatki migdałów zrumień na suchej patelni, rozdrobnij. Za pomocą ściereczki kuchennej i młotka kuchennego rozbij sucharki na drobne kawałeczki. Przesyp je do miseczki, dodaj przygotowane migdały i nutellę, a następnie dokładnie wymieszaj. Masa będzie krucha, ale nie przejmuj się tym i przełóż ją do foremki (wcześniej dno formy wyłóż papierem do pieczenia). Masę dokładnie ugnieć palcami lub łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania pianki czekoladowej.



Pianka czekoladowa:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie przestudź ją do temperatury ok. 45 stopni. Mleko podgrzej do temperatury ok. 45 stopni . Do czekolady dolewaj mleko i mieszaj. Śmietankę ubij na sztywno. Do czekolady porcjami dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj. Piankę wyłóż na przygotowany spód. Wstaw do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Ciasto można także zamrozić - po wyjęciu udekorować owocami.



Dekoracja:
Schłodzone ciasto posyp kako i udekoruj malinami.


Zobacz przepisy na moje ciasta i desery >>>




Przepis, wykonanie Elżbieta Żołek