Czekolada to bardzo wdzięczny składnik. Szczególnie jeśli chodzi o pyszne desery. Połączenie malin i czekolady to jedno z moich ulubionych. Często wykorzystuję je w swojej kuchni i szukam dla niego nowych twarzy.
Ostrzegam - przygotowanie tego ciasta grozi tym, że Wasza rodzina i znajomi poproszą o więcej...
Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
Spód:
- 8 sucharków
- garść płatków migdałowych
- 3 łyżki nutelli
Pianka czekoladowa:
- 200g czekolady 70%
- 70g mleka 3,2%
- 400g śmietanki 30%
Dekoracja:
- kakao
- maliny
Sposób przygotowania:
Spód:
Płatki migdałów zrumień na suchej patelni, rozdrobnij. Za pomocą ściereczki kuchennej i młotka kuchennego rozbij sucharki na drobne kawałeczki. Przesyp je do miseczki, dodaj przygotowane migdały i nutellę, a następnie dokładnie wymieszaj. Masa będzie krucha, ale nie przejmuj się tym i przełóż ją do foremki (wcześniej dno formy wyłóż papierem do pieczenia). Masę dokładnie ugnieć palcami lub łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania pianki czekoladowej.
Pianka czekoladowa:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie przestudź ją do temperatury ok. 45 stopni. Mleko podgrzej do temperatury ok. 45 stopni . Do czekolady dolewaj mleko i mieszaj. Śmietankę ubij na sztywno. Do czekolady porcjami dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj. Piankę wyłóż na przygotowany spód. Wstaw do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Ciasto można także zamrozić - po wyjęciu udekorować owocami.
Dekoracja:
Schłodzone ciasto posyp kako i udekoruj malinami.
Zobacz przepisy na moje ciasta i desery >>>
Przepis, wykonanie Elżbieta Żołek
Magdalenaa
Nikaa
MartaT.
Takie desery tygryski lubią najbardziej!
jostra@tlen.pl
zozolek
ok. 1/3 szklanki
:)
zbysiowa
kryspian70
marietta
zozolek
jaNina
Może serniczek na zimno???