Sprawdzone receptury naszych mam, cioć i babć to skarbnica kulinarnej wiedzy. Ja również postanowiłam wykorzystać jeden z kulinarnych pewniaków. Zrobiłam pyszne ciasto z malinami i wiśniami, które powstało w oparciu o przepis mojej cioci.
Sezon na maliny i wiśnie jeszcze trwa, więc zachęcam Was do skorzystania z mojej propozycji. Ciasto powstaje błyskawicznie, a smakuje rewelacyjnie. Poniżej znajdziecie przepis!
Do przygotowania ciasta z wiśniami i malinami potrzebujemy:
- 5 jajek (jajka S jeśli macie większe jajka to wystarczą 4)
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- margaryna
- czubata łyżka smalcu
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- kisiel truskawkowy
- szczypta soli
- 1/2 kg wiśni
- ok. 1/2 kg malin
Jak zrobić ciasta z wiśniami i malinami:
1. Oddziel żółtka od białek. Na stolnicę przełóż mąkę, żółtka, margarynę, cukier, smalec, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 3 części - jedną z nich włóż do zamrażarki na ok 2 godziny. Resztą wyłóż prostokątną formę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Owoce umyj, z wiśni wyjmij pestki. Owocami wyłóż dno ciasta.
3. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj kisiel i delikatnie wymieszaj. Piankę wyłóż na owoce.
4. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Przepis i zdjęcie Elżbieta Żołek
kołczu
zozolek
Dzięki Robert:)