Ciasto z wiśniami i malinami

  • 2

Nie wiem jak wy, ale ja mam wrażenie, że czasami szukam nowych smaków i nowych receptur zapominając o prostych, ale jakże smacznych ciastach naszej mamy, babci lub cioci, dlatego też postanowiłam odświeżyć jeden z takich przepisów i zrobić delikatne ciasto z owocami. Zobaczcie, jak je przygotować.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Ciasto z wiśniami i malinami

Sprawdzone receptury naszych mam, cioć i babć to skarbnica kulinarnej wiedzy. Ja również postanowiłam wykorzystać jeden z kulinarnych pewniaków. Zrobiłam pyszne ciasto z malinami i wiśniami, które powstało w oparciu o przepis mojej cioci.

Sezon na maliny i wiśnie jeszcze trwa, więc zachęcam Was do skorzystania z mojej propozycji. Ciasto powstaje błyskawicznie, a smakuje rewelacyjnie. Poniżej znajdziecie przepis!
 

                 


Do przygotowania ciasta z wiśniami i malinami potrzebujemy:
 

- 5 jajek (jajka S jeśli macie większe jajka to wystarczą 4)

- 3 szklanki mąki 

- 3/4 szklanki cukru

- margaryna

- czubata łyżka smalcu

- 3 łyżki śmietany

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- cukier waniliowy

- kisiel truskawkowy

- szczypta soli

- 1/2 kg wiśni

- ok. 1/2 kg malin

  

Jak zrobić ciasta z wiśniami i malinami:
 

1. Oddziel żółtka od białek. Na stolnicę przełóż mąkę, żółtka, margarynę, cukier, smalec, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 3 części - jedną z nich włóż do zamrażarki na ok 2 godziny. Resztą wyłóż prostokątną formę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.


2. Owoce umyj, z wiśni wyjmij pestki. Owocami wyłóż dno ciasta. 

 

3. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj kisiel i delikatnie wymieszaj. Piankę wyłóż na owoce.  

 

4. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.

 


Przepis i zdjęcie Elżbieta Żołek