Bardzo lubię ciasta i desery z serem, dlatego często robię je na rodzinne spotkania. Lubię dodawać coś ciekawego do tradycyjnego sernika lub wymyślać nowe spody.
Dziś chciałabym zachęcić Was do wypróbowania przepisu na sernik na zimno z ciekawym, chrupiącym spodem.
Jeśli jednak wolisz tradycyjny sernik to polecam ten przepis >>>
Do przygotowania sernika bez pieczenia potrzebujemy:
Składniki na formę o średnicy 24 cm.
Spód:
- 14 sucharków
- 350g nutelli
Masa serowa:
- 300g sera białego, tłustego, potrójnie mielonego
- 100g serka homogenizowanego
- 200ml śmietany 36%
- galaretka truskawkowa
- 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- galaretka truskawkowa
- brzoskwinie z puszki
Sposób przygotowania:
Spód: Za pomocą ściereczki kuchennej i młotka kuchennego rozbij sucharki na drobne kawałeczki. Przesyp je do miseczki, dodaj nutellę i dokładnie wymieszaj. Masa będzie krucha ale nie przejmuj się tym i przełóż ją do foremki (wcześniej dno formy wyłóż papierem do pieczenia). Masę dokładnie ugnieć palcami lub łyżką.
Masa serowa: Galaretkę rozpuść w szklance gotowanej wody i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć (galaretka musi być jeszcze lejąca). Biały ser dokładnie wymieszaj. Ubij śmietanę i dodaj cukier puder. Porcjami dodaj biały ser. Na końcu dodawaj tężejąca galaretkę. Masę wlej na wcześniej przygotowany spód. Odstaw w chłodne miejsce i zacznij szykować dekorację.
Dekoracja: Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wody i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć (i też w tym przypadku galaretka musi być jeszcze lejąca). Z brzoskwiń odlej sok i pokrój je w plastry. Owoce układaj na tężejącej masie serowej. Zalej tężejąca galaretką. Ciasto odstaw do całkowitego stężenia.
Moja rada: Jeśli przewidujesz, że ciasto postoi w lodówce dłużej niż jeden dzień, to wyłóż całą blaszkę papierem do pieczenia, a unikniesz brzydkiego zabarwienia masy serowej.
Zobacz przepisy na moje ciasta i desery >>>
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Jak zrobić sernik na zimno?
W cyklu Słodkie piątki mam dla Was przepis na szybkie i smaczne serowe ciasto na zimno. Zobacz jak krok po kroku zrobić sernik na chrupiącym spodzie.
ocena: 4/5 głosów: 5
kołczu
zbysiowa
marietta