Jak zrobić sernik na zimno?

  • 3

W cyklu Słodkie piątki mam dla Was przepis na szybkie i smaczne serowe ciasto na zimno. Zobacz jak krok po kroku zrobić sernik na chrupiącym spodzie.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jak zrobić sernik na zimno?
fot. Elżbieta Żołek

Bardzo lubię ciasta i desery z serem, dlatego często robię je na rodzinne spotkania. Lubię dodawać coś ciekawego do tradycyjnego sernika lub wymyślać nowe spody.

Dziś chciałabym zachęcić Was do wypróbowania przepisu na sernik na zimno z ciekawym, chrupiącym spodem.

Jeśli jednak wolisz tradycyjny sernik to polecam ten przepis >>>

      

Do przygotowania sernika bez pieczenia potrzebujemy:

Składniki na formę o średnicy 24 cm.
Spód:

- 14 sucharków
- 350g nutelli

Masa serowa:
- 300g sera białego, tłustego, potrójnie mielonego
- 100g serka homogenizowanego
- 200ml śmietany 36%
- galaretka truskawkowa
- 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
- galaretka truskawkowa
- brzoskwinie z puszki

Sposób przygotowania:
Spód: Za pomocą ściereczki kuchennej i młotka kuchennego rozbij sucharki na drobne kawałeczki. Przesyp je do miseczki, dodaj nutellę i dokładnie wymieszaj. Masa będzie krucha ale nie przejmuj się tym i przełóż ją do foremki (wcześniej dno formy wyłóż papierem do pieczenia). Masę dokładnie ugnieć palcami lub łyżką. 



Masa serowa: Galaretkę rozpuść w szklance gotowanej wody i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć (galaretka musi być jeszcze lejąca). Biały ser dokładnie wymieszaj. Ubij śmietanę i dodaj cukier puder. Porcjami dodaj biały ser. Na końcu dodawaj tężejąca galaretkę. Masę wlej na wcześniej przygotowany spód. Odstaw w chłodne miejsce i zacznij szykować dekorację.



Dekoracja: Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wody i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć (i też w tym przypadku galaretka musi być jeszcze lejąca). Z brzoskwiń odlej sok i pokrój je w plastry. Owoce układaj na tężejącej masie serowej. Zalej tężejąca galaretką. Ciasto odstaw do całkowitego stężenia.



Moja rada: Jeśli przewidujesz, że ciasto postoi w lodówce dłużej niż jeden dzień, to wyłóż całą blaszkę papierem do pieczenia, a unikniesz brzydkiego zabarwienia masy serowej.


Zobacz przepisy na moje ciasta i desery >>>


Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek