1000 pomysłów na dania z makaronem

Wystarczy pomysł aby przygotować szybkie, łatwe i przede wszystkim smaczne danie na bazie makaronu. Co ważne - stopień kulinarnych umiejętności nie ma większego znaczenia - pyszne makaronowe potrawy może przyrządzić sobie każdy. Jak to zrobić?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
1000 pomysłów na dania z makaronem
fot. Fotolia
Pomysły dla zabieganych

Brak czasu to nieodłączny element ciągłej życiowej gonitwy każdego z nas. Między innymi dlatego makaron okazuje się być dobrym wyborem - prostota wykonania w połączeniu z krótkim czasem gotowania stanowi idealne rozwiązanie dla osób, którym ciągle brakuje czasu.

Propozycją potrawy, której przygotowanie zajmie nie dłużej niż 20 minut jest sałatka makaronowa z szynką i groszkiem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego obiadu - można ją zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Makaron w takim wydaniu to propozycja, która łączy: szybkość przygotowania, wspaniały smak oraz witalność!
 
Rozkoszuj się smakiem
 
Wszyscy, którzy uwielbiają eksperymentować i odkrywać nowe smaki z pewnością docenią mnogość możliwości, jaką daje przygotowanie pasty. Wystarczy odpowiednio skomponować dodatki, aby przygotować wykwintne danie. Przykładem potrawy takiej potrawy są pappardelle z kaczką i grzybami - ich smak z pewnością wynagrodzi czas poświęcony na przygotowanie.

Jesień to sezon charakteryzujący się dostępnością wielu doskonałych kulinarnych składników, dlatego też w tym przypadku połączono świeże grzyby z delikatnym mięsem kaczki. Dodatek jałowca - tradycyjnej słowiańskiej przyprawy - nadaje potrawie intensywnego aromatu, a jednocześnie podkreśla smak pozostałych dodatków.
 
Słodkie smaki dzieciństwa
 
Makarony to nie tylko znakomita baza dla wytrawnych dań - dla wielu z nas makaron podawany na słodko, np. z owocami lub białym serem, to sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa. Warto poeksperymentować również w tym zakresie, zapewniając swoim pociechom niezapomniane wspomnienia zamknięte w formie dań z tego okresu! Szukacie pomysłu na coś nowoczesnego? Przygotujcie makaronową zapiekankę na słodko z gruszką - najlepiej sprawdzą się tu gniazda nitki, tworząc z owocami i żurawiną znakomitą kompozycję (nie tylko dla małych łasuchów!)

Zachęcamy Was do przygotowania zaproponowanych przez nas dań - przepisy na nie znajdziecie poniżej; szukajcie inspiracji, odkrywajcie nowe smaki, kompozycje i dzielcie się efektami Waszej pracy z najbliższymi! Jaki będzie Wasz własny, 1001 pomysł na Lubellę?
 
SAŁATKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ I GROSZKIEM

Sałatka makaronowa z szynką i groszkiem

fot. materiały prasowe

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób

Składniki:
● Makaron Lubella Pełne Ziarno Kokardki 400 g
● 1 duży por
● Zielony groszek 300 g
● Szynka wędzona 150 g
● Zielony ogórek 100 g
● Czerwona cebula70 g
● Oliwa z oliwek
● Szczypiorek
● Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta.

2. Pora myjemy, przecinamy wzdłuż i siekamy na drobne półksiężyce. Szynkę kroimy w średnią kostkę, obranego wcześniej ogórka – w talarki, a cebulę w drobne piórka.

3. Wszystkie składniki mieszamy z makaronem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem, a także posiekanym szczypiorkiem.


PAPPARDELLE Z KACZKĄ I GRZYBAMI

Pappardelle z kaczką i grzybami

fot. materiały prasowe

Czas trwania: 20 minut
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: dla 4 osób

Składniki:
● Makaron Lubella Pappardelle nr 57 400 g
● 1 cebula
● 1 pierś z kaczki
● Sezonowe grzyby, np. podgrzybki 350 g
● Śmietana 36% 150 ml
● Jałowiec 6 ziarenek
● Natka pietruszki
● Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

2. Z piersi kaczki ściągamy skórę i kroimy w grubsze paski. Cebulę siekamy w kostkę, a grzyby w talarki. Wszystko razem przesmażamy zaczynając od kaczki, a następnie dodając kolejno cebulę i ulubione grzyby. Zalewamy śmietaną i dodajemy jałowiec.

3. Makaron odcedzamy i łączymy z gęstym sosem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki i cieniutkimi plasterkami surowych grzybów.


DZIECIĘCA ZAPIEKANKA Z GRUSZKĄ

Dziecięca zapiekanka z gruszką

fot. materiały prasowe

Czas przygotowania: 40minut
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: dla 4 osób

Składniki:
● Makaron Lubella Nitki Cięte nr 2
● 1 kawałek  żółtego sera mozzarella, ok. 200 g
● 250 g żurawiny
● 4 gruszki
● Wanilia w proszku, do smaku

Przygotowanie :
1. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Gruszki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na średniej wielkości cząstki, podobnie postępujemy z mozzarellą.

2. Przygotowany wcześniej makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie dodajemy pokrojone gruszki i ser. Na koniec posypujemy po wierzchu żurawiną (może być suszona).

3. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez około 15-20 minut. Danie posypujemy sproszkowaną wanilią, używając do tego niewielkiego sitka i dekorujemy żurawiną.