Jak zrobić makaron?

Domowy makaron przygotowuje się łatwo, choć trzeba mu poświęcić nieco czasu. Z reguły robi się go na bazie wody, mąki i jajek, ale można znaleźć także wersje wege i bezglutenowe.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić makaron?
fot. Fotolia
Historia makaronu sięga czasów starożytnych. Co więcej, wbrew powszechnemu przekonaniu, pochodzi on z Chin, a nie Włoch. Bez względu na pochodzenie, makaron można spotkać na całym świecie. Podawany z różnymi sosami i zupami zawsze smakuje znakomicie. Szczególnie, gdy jest przygotowany samodzielnie w domu.

Przepis na domowy makaron

Jak się robi makaron? To nie jest skomplikowany proceder, choć wymaga nieco siły i cierpliwości. Do stworzenia domowego makaronu – tagliatelle, spaghetti czy zwykłych nitek do rosołu – potrzebne są jedynie trzy składniki.
  • Do przygotowania makaronu potrzebne będą: mąka (najlepiej zawierająca gluten), woda i jajka (można też posłużyć się samymi żółtkami).
  • Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę i robimy w niej wgłębienie. Do środka należy wrzucić jajka lub żółtka oraz wodę.
  • Ciasto należy zagniatać do momentu aż będzie elastyczne i jednolite. W trakcie wyrabiania może być zbyt zbite – wówczas należy dodać nieco wody.
  • Surowe ciasto należy podzielić na kilka części a następnie każdą z nich rozwałkować na bardzo cienki placek. Można się także posłużyć specjalną maszynką do makaronu.
  • Płaty ciasta kroimy na wybrane kształty (tagliatelle, wstążki, nitki) lub przepuszczamy przez maszynkę z odpowiednią końcówką (świderki, kolanka, spaghetti, etc.).
  • Gotowe kawałki makaronu odkładamy na bok, przykrywamy ściereczką i suszymy minimum 15 minut. Po tym czasie makaron jest gotowy do gotowania.

Jak zrobić makaron bezglutenowy?

Przygotowanie makaronu bezglutenowego nie jest wcale trudniejsze od tego tradycyjnego. Wystarczy mąkę zawierającą gluten zamienić na kukurydzianą, gryczaną, ryżową, sojową lub tapiokę. Warto pamiętać o tym, że taki makaron będzie się bardziej kruszył, dlatego trzeba się z nim bardzo delikatnie obchodzić – zarówno przed wysuszeniem, jak i po.

Jak zrobić makaron wegański?

Sposobów na przygotowanie domowego makaronu wegańskiego jest sporo. Najprostszym patentem jest zrezygnowanie z jajek na rzecz oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego. Dobrze jest także przygotować makaron na bazie warzyw – grochu, fasoli, etc. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego spaghetti są makarony zrobione przy pomocy temperówki do warzyw. W ten sposób można stworzyć makaron z cukinii, marchewki czy nawet selera.