Czy cukier krzepi?

Bez cukru ciężko jest żyć. Znajduje się wszędzie, nawet tam gdzie teoretycznie nie powinno go być. Powszechnie wiadomo, że biały cukier jest niezdrowy, a mimo to tak ciężko mu się oprzeć. Czym go zastąpić? Zapraszam do przeczytania artykułu.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Czy cukier krzepi?
fot. Fotolia

Producenci dodają biały cukier niemal do wszystkiego - jest bardzo słodki, tani i... niezdrowy. By odrobinę zdrowiej żyć, można (i warto!) postarać się ograniczyć biały cukier w codziennej diecie i wybrać zdrowsze zamienniki.

Miód - najlepiej wybierać ten z naszych, polskich pasiek. Jeśli używamy go do słodzenia napojów, należy dodawać go do przestudzonych płynów. Wysoka temperatura zabija jego zdrowotne wartości. Niezastąpiony przy przeziębieniach, chociaż alergicy powinni na niego uważać.

Nierafinowany cukier (trzcinowy i buraczany) - można go dostać w większych sklepach.

Stewia - jej liście są bardzo słodkie. Można kupić ją w postaci proszku, kryształków lub tabletek. Zawiera dużo witamin. Ma działanie bakteriobójcze.

Polecamy raport: Stewia jako substancja słodząca >>>


Syrop klonowy - jak sama nazwa wskazuje jest pozyskiwany z klonu. W konsystencji jest podobny do miodu lecz ma mniej kalorii. Najczęściej używany jako polewa do wszelkiego rodzaju placków.

Syrop z agawy - jest bardzo słodki, w konsystencji i kolorze podobny trochę do miodu. Zawiera szereg witamin, dodatkowo jest źródłem błonnika.

Syrop daktylowy - jest bardzo słodki, w kuchni ma różnorodne zastosowania (oprócz dodatku do słodzenia napojów, może być używany np. do deserów, polewania ciast, gofrów itp.)

W słodyczach i innych artykułach spożywczych (nawet w lekach!), czasem używa się syntetycznych i półsyntetycznych środków słodzących. Niestety mają one niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Spożywane w dużych ilościach mogą powodować kłopoty zdrowotne. Do grupy tych środków zalicza się m.in. aspartam, sacharynę, acesulfam, sorbitol, ksylitol. Warto więc zadbać o zdrowie i małymi krokami zmieniać nawyki żywieniowe. Biały cukier krzepi ale na krótką chwilę, powodując przy tym, np. próchnicę. Dlatego róbmy zakupy świadomie i dbajmy o zdrowie.