Czy jedzenie z puszek jest zdrowe?

  • 1

Chyba każdy z nas kupił w swoim życiu, choć jedna puszkę z jedzeniem. A czy to jest dobry zakup i czy sprzyja naszemu zdrowiu?

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Czy jedzenie z puszek jest zdrowe?
fot. Fotolia
Puszki konserwowe wykonane są z blachy stalowej, albo aluminiowej lakierowanej. Do produkcji tworzyw sztucznych, oraz żywic, które pokrywają puszki, używa się bisfenolu. Związek ten zapobiega ich korozji, Jest to bardzo niebezpieczna substancja. Powoduje zwiększone ryzyko poronienia, chorób układu krążenia, otyłości. Ponadto, zaburza gospodarkę hormonalną u kobiet i mężczyzn.

Spożywanie przez 5 dni z rzędu, żywności z puszek doprowadza do przekroczenia o ponad 1200 % stężenia bisfenolu, w porównaniu do osób jedzących żywność świeżą. Związek ten jest niebezpieczny dla płodu, może wywoływać nieprawidłowe formowanie się mózgu, a w późniejszych latach życia różnego rodzaju nowotwory.

Należy unikać spożywania z puszek, ryb, warzyw, soków, napojów, pomidorów. Jeżeli otworzymy puszkę nie wolno wstawiać niewykorzystanej zawartości do lodówki razem z puszką. Powinno się przełożyć do pojemnika. Przykładowo puszki z pomidorami w lodówce rdzewieją, albo wytwarzają bisfenol. Nie wolno ich zamrażać.

Bisfenol A wykorzystuje się w produkcji niektórych przezroczystych wysokojakościowych butelek do karmienia niemowląt.

Produkty w puszkach poddane sterylizacji, tracą na wartości, jeżeli chodzi o zawartość witamin. Jedynie w przetworach z pomidorów w procesie sterylizacji wzrasta likopen antyoksydant.

Tuńczyk należy do bardzo zdrowych ryb, bo zawiera kwasy omega 3. Ale tuńczyk w puszcze jest bardzo niezdrowy. Zawiera olbrzymie ilości rtęci, która odkłada się w mózgu. Powoduje zaburzenia psychiczne oraz zatrucia, ślepotę, paraliż

Kupując puszki należy sprawdzić czy wieczko nie jest uszkodzone i czy nie jest wypukłe. Należy czytać skład etykiety, a najlepiej wybierać produkty świeże albo mrożone.