Czy ryby są naprawdę zdrowe?

Kilka faktów które pomogą nam podjąć decyzję o tym czy jeść czy nie jeść ryb.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Czy ryby są naprawdę zdrowe?
Fani potraw z ryb mają powód do świętowania: ryby są nie tylko przepyszne, ale także, wbrew temu co słyszymy w mediach - bardzo zdrowe! Naukowcy dowiedli, że ludzie którzy spożywają dużo ryb są ogólnie zdrowsi od innych, a ryzyko zapadnięcia na choroby serca znacznie się u nich zmniejsza. Ryby są doskonałym źródłem białka, ale również witamin i minerałów takich jak cynk, magnez oraz żelazo, są także zasobne w kwasy omega 3 które odpowiedzialne są za ochronę naszego serca. Z mediów napływają do nas mylące i często niepokojące informacje o zanieczyszczeniach mięsa ryb metalami ciężkimi, wystarczy jednak przeczytać kilka faktów i porad, aby zrozumieć zasady prawidłowego wyboru ryb w naszej diecie i opanować swój lęk. 1. Jedz rybę 2 razy w tygodniu co najmniej - to w znaczny sposób obniży ryzyko zachorowania na serce 2. Tłuste ryby są najbogatsze w kwasy omega 3 i tak, wybieraj: łososia, pstrąga oraz śledzie. 3. Nie martw się jeśli nie jesteś w stanie zdobyć świeżych ryb - ryby z puszki bądź mrożone także będą chronić twoje serce 4. Usuń skórkę i oddziel tłuszcz z ryby przed jej przyrządzaniem - to ograniczy ryzyko związane z toksynami które ryba mogła przyswoić ze środowiska 5. Unikaj makreli, miecznika oraz rekinów - te gatunki zawierają bowiem najwyższe stężenia rtęci 6. Wybieraj solę, łososia, halibuta, tilapię oraz dorsza