Karkówka to delikatne mięso wieprzowe, które świetnie smakuje zarówno ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. W zależności od preferencji możemy użyć suchych lub mokrych przypraw.
Czym przyprawić karkówkę?
Karkówka to kruche mięso, które przed podaniem wymaga odpowiedniego przyprawienia. Wyraziste w smaku suszone zioła oraz inne dodatki poprawiają smak i nadają całości soczystości. Chcąc nadać im niepowtarzalny aromat wystarczy przygotować autorską mieszankę rozgniatając w moździerzu.
Przyprawy:
Przyprawy lepiej wchłoną w mięso, gdy natniemy je lekko koniuszkiem noża. Warto natrzeć karkówkę przygotowaną mieszanką i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed obróbką.
Czym przyprawić karkówkę na grilla?
Suszone przyprawy i zioła to nie jedyne metody przyprawienia karkówki. Jeżeli dysponujemy czasem, ciekawym sposobem jest zastosowanie solanki lub odpowiedniej marynaty, dzięki której mięso skruszeje i będzie idealne na grilla.
Solanka do mięsa to idealne połączenie 1:1 soli kamiennej lub morskiej z brązowym lub trzcinowym cukrem i wody. Zastępując część wody dowolnym alkoholem, w szczególności owocowym, typu cydr nadamy całości jeszcze lepszego aromatu.
Działa zmiękczająco i jednocześnie sprawia, ze smaki i przyprawy przenikają wgłąb mięsa. Przygotowując ją możemy zastąpić cukier miodem lub melasą, co w szczególności pasuje do karkówki na modłę orientalną. Trzymamy mięso przez 24 godziny w solance w lodówce – to optymalny czas.
Marynata do karkówki
Podstawą każdej dobrej marynaty jest odpowiednie połączenie przypraw i płynów. Zasada jest prosta – dowolny tłuszcz, np. oliwa z oliwek, produkt o kwaśnym smaku – sok z cytryny lub ocet, sól, miód i przyprawy.
Marynaty na bazie soków owocowych:
Czym przyprawić karkówkę?
Karkówka to kruche mięso, które przed podaniem wymaga odpowiedniego przyprawienia. Wyraziste w smaku suszone zioła oraz inne dodatki poprawiają smak i nadają całości soczystości. Chcąc nadać im niepowtarzalny aromat wystarczy przygotować autorską mieszankę rozgniatając w moździerzu.
Przyprawy:
- Suszona papryka
- Świeżo zmielony lub rozgnieciony pieprz
- Suszony lub świeży czosnek
- Sól
- Rozmaryn
- Oregano
Przyprawy lepiej wchłoną w mięso, gdy natniemy je lekko koniuszkiem noża. Warto natrzeć karkówkę przygotowaną mieszanką i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed obróbką.
Czym przyprawić karkówkę na grilla?
Suszone przyprawy i zioła to nie jedyne metody przyprawienia karkówki. Jeżeli dysponujemy czasem, ciekawym sposobem jest zastosowanie solanki lub odpowiedniej marynaty, dzięki której mięso skruszeje i będzie idealne na grilla.
Solanka do mięsa to idealne połączenie 1:1 soli kamiennej lub morskiej z brązowym lub trzcinowym cukrem i wody. Zastępując część wody dowolnym alkoholem, w szczególności owocowym, typu cydr nadamy całości jeszcze lepszego aromatu.
Działa zmiękczająco i jednocześnie sprawia, ze smaki i przyprawy przenikają wgłąb mięsa. Przygotowując ją możemy zastąpić cukier miodem lub melasą, co w szczególności pasuje do karkówki na modłę orientalną. Trzymamy mięso przez 24 godziny w solance w lodówce – to optymalny czas.
Marynata do karkówki
Podstawą każdej dobrej marynaty jest odpowiednie połączenie przypraw i płynów. Zasada jest prosta – dowolny tłuszcz, np. oliwa z oliwek, produkt o kwaśnym smaku – sok z cytryny lub ocet, sól, miód i przyprawy.
Marynaty na bazie soków owocowych:
- Marynata z sokiem pomarańczowym- sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy połączony ze zgniecionym czosnkiem, goździkami i oliwą z oliwek to doskonały pomysł na orzeźwiająca i jednocześnie łagodną marynatę. Pomarańcze spełniają tu jednocześnie funkcję słodyczy, jak i lekkiego kwaskowego posmaku.
- Marynata z sokiem ananasowym- zarówno sok wyciśnięty ze świeżych ananasów, jak i tych z puszki idealni nada się do tego zadania. Wykorzystując te ostatnio warto pamiętać, aby nie dosładzać dodatkowo marynaty, gdyż w zalewie znajduje się dodatkowy cukier. Dla zrównoważenia smaków wystarczy dolać odrobinę octu balsamicznego i zgnieciony czosnek.