Jak przyprawić karkówkę?

Do przyprawienia karkówki możemy użyć mieszanki suszonej papryki, pieprzu i soli lub zanurzyć w solance, czy aromatycznej marynacie na bazie sosów i soków owocowych.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyprawić karkówkę?
fot. Fotolia
Karkówka to delikatne mięso wieprzowe, które świetnie smakuje zarówno ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. W zależności od preferencji możemy użyć suchych lub mokrych przypraw.

Czym przyprawić karkówkę?

Karkówka to kruche mięso, które przed podaniem wymaga odpowiedniego przyprawienia. Wyraziste w smaku suszone zioła oraz inne dodatki poprawiają smak i nadają całości soczystości. Chcąc nadać im niepowtarzalny aromat wystarczy przygotować autorską mieszankę rozgniatając w moździerzu.

Przyprawy:
  • Suszona papryka
  • Świeżo zmielony lub rozgnieciony pieprz
  • Suszony lub świeży czosnek
  • Sól
  • Rozmaryn
  • Oregano
Wskazówka:

Przyprawy lepiej wchłoną w mięso, gdy natniemy je lekko koniuszkiem noża. Warto natrzeć karkówkę przygotowaną mieszanką i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed obróbką.

Czym przyprawić karkówkę na grilla?

Suszone przyprawy i zioła to nie jedyne metody przyprawienia karkówki. Jeżeli dysponujemy czasem, ciekawym sposobem jest zastosowanie solanki lub odpowiedniej marynaty, dzięki której mięso skruszeje i będzie idealne na grilla.

Solanka do mięsa to idealne połączenie 1:1 soli kamiennej lub morskiej z brązowym lub trzcinowym cukrem i wody. Zastępując część wody dowolnym alkoholem, w szczególności owocowym, typu cydr nadamy całości jeszcze lepszego aromatu.

Działa zmiękczająco i jednocześnie sprawia, ze smaki i przyprawy przenikają wgłąb mięsa. Przygotowując ją możemy zastąpić cukier miodem lub melasą, co w szczególności pasuje do karkówki na modłę orientalną. Trzymamy mięso przez 24 godziny w solance w lodówce – to optymalny czas.

Marynata do karkówki

Podstawą każdej dobrej marynaty jest odpowiednie połączenie przypraw i płynów. Zasada jest prosta – dowolny tłuszcz, np. oliwa z oliwek, produkt o kwaśnym smaku – sok z cytryny lub ocet, sól, miód i przyprawy.

Marynaty na bazie soków owocowych:
  • Marynata z sokiem pomarańczowym- sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy połączony ze zgniecionym czosnkiem, goździkami i oliwą z oliwek to doskonały pomysł na orzeźwiająca i jednocześnie łagodną marynatę. Pomarańcze spełniają tu jednocześnie funkcję słodyczy, jak i lekkiego kwaskowego posmaku.
  • Marynata z sokiem ananasowym- zarówno sok wyciśnięty ze świeżych ananasów, jak i tych z puszki idealni nada się do tego zadania. Wykorzystując te ostatnio warto pamiętać, aby nie dosładzać dodatkowo marynaty, gdyż w zalewie znajduje się dodatkowy cukier. Dla zrównoważenia smaków wystarczy dolać odrobinę octu balsamicznego i zgnieciony czosnek.
Marynaty na bazie sosu sojowego- to wyraziste i często pikantne mieszanki. Wystarczy połączyć ją z sosem sezamowym, gniecionym czosnkiem i pokruszonym lub rozdrobnionym chili. Każda z marynat musi odstać przynajmniej z 15 minut do połączenia smaków, a mięso natarte nią, około 2-3 godzin przed pieczeniem na grillu.