Co wiemy o kapuście?
Kapusta to rodzaj rośliny z gatunku kapustowatych, do której należy aż 38 odmian! Warzywo to uprawiano już 2500 lat. p.n.e., głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Jej doskonały smak i właściwości doceniali szczególnie mieszkańcy starożytnego Rzymu, którzy używali jej także w postaci okładu na poparzenia, uszkodzenia skóry, a nawet owrzodzenia.
W naszym kraju kapusta stała się popularna dzięki królowej Bonie, która w XVI wieku przywiozła ją z zachodu i wprowadziła do dworskiego menu!
Ciekawostką jest fakt, że w Polsce kapusta doczekała się swojego święta, które odbywa się na początku września w Charsznicy. Na festiwalu tym kapusta podawana jest pod najróżniejszymi postaciami - zarówno ciepłych, jak i zimnych dań. Dodatkową atrakcją podczas Dnia kapusty jest także wybór króla i królowej kapusty, tańce i karaoke.
Zdjęcia: Fotolia
Co kryje młoda kapusta?
Kapusta jest warzywem, które w swoim składzie kryje mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin. W najbardziej zewnętrznych liściach tego warzywa znajduje się kwas foliowy, który jest niezbędny do budowy układu nerwowego rozwijającego się płodu, odpowiada też za sprawną koncentrację i pamięć.
W liściach kapusty znaleźć można także spore ilości siarki, która uczestniczy w budowie włosów i paznokci. Jej obecność jest bardzo łatwa do stwierdzenia, gdyż związki tego pierwiastka wytwarzają się podczas gotowania pod postacią intensywnego, niezbyt lubianego przez nas zapachu.
Młoda kapusta to podstawowe warzywo polskiej kuchni. Polacy uwielbiają ją za delikatny, choć wyrazisty smak i za szybkość w przygotowaniu - przyrządza się ją bowiem znacznie szybciej niż jej starszą wersję!
Zdjęcie: Fotolia
Potrawy z kapustą w roli głównej królują na naszych stołach już od początku kwietnia. Smakołyk ten podajemy najczęściej w postaci wiosennej zupy kapuścianej. Kapustę uwielbiamy dusić lub zasmażać z dużą ilością młodego koperku. Warzywo to jest też jednym ze składników znakomitych gołąbków, pierogów, zapiekanek, sałatek czy surówek!
Pamiętajcie, że młoda kapusta to warzywo, które należy gotować krótko i bez przykrycia - pozwoli to na ulotnienie zawartych w nich nieprzyjemnych olejków eterycznych!
Nasze inspiracje
Dania z kapustą podbijają menu wszystkich Polaków - chętnie podajemy je zarówno na przyjęciach okolicznościowych, jak i w ciągu tygodnia.
Na naszych stołach warzywo to ciekawie zaprezentuje się zwłaszcza pod postacią eleganckich roladek z młodą kapustą. Do ich przygotowania potrzebować będziemy młodej kapusty, schabu, kilku plasterków wędliny, pomidorów w oleju, świeżych przypraw i ziół!
Na wiosennych stołach koniecznie zawitać musi także pyszna zupa gołąbkowa, która zaskoczy podniebienia Wasze i Waszych domowników bądź gości - przekonajcie się sami!
Zdjęcie: Fotolia
Mamy nadzieję, że podobnie jak my uwielbiacie eksperymentować w kuchni z młodą kapustą. Jakie są Wasze ulubione potrawy z tym warzywem? Czekamy na Wasze pomysły, które z przyjemnością nagrodzimy wirtualami wymiennymi na nagrody. Zapraszamy!
Kapusta to rodzaj rośliny z gatunku kapustowatych, do której należy aż 38 odmian! Warzywo to uprawiano już 2500 lat. p.n.e., głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Jej doskonały smak i właściwości doceniali szczególnie mieszkańcy starożytnego Rzymu, którzy używali jej także w postaci okładu na poparzenia, uszkodzenia skóry, a nawet owrzodzenia.
W naszym kraju kapusta stała się popularna dzięki królowej Bonie, która w XVI wieku przywiozła ją z zachodu i wprowadziła do dworskiego menu!
Ciekawostką jest fakt, że w Polsce kapusta doczekała się swojego święta, które odbywa się na początku września w Charsznicy. Na festiwalu tym kapusta podawana jest pod najróżniejszymi postaciami - zarówno ciepłych, jak i zimnych dań. Dodatkową atrakcją podczas Dnia kapusty jest także wybór króla i królowej kapusty, tańce i karaoke.
Zdjęcia: Fotolia
Co kryje młoda kapusta?
Kapusta jest warzywem, które w swoim składzie kryje mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin. W najbardziej zewnętrznych liściach tego warzywa znajduje się kwas foliowy, który jest niezbędny do budowy układu nerwowego rozwijającego się płodu, odpowiada też za sprawną koncentrację i pamięć.
W liściach kapusty znaleźć można także spore ilości siarki, która uczestniczy w budowie włosów i paznokci. Jej obecność jest bardzo łatwa do stwierdzenia, gdyż związki tego pierwiastka wytwarzają się podczas gotowania pod postacią intensywnego, niezbyt lubianego przez nas zapachu.
Warto wiedzieć również, że kapusta zawiera ogromne pokłady witaminy C (po ukiszeniu jej ilość można nawet podwajać!) Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania odporności organizmu, ochrania przed wolnymi rodnikami i poprawia wygląd cery. Kapustę warto jeść więc w okresie osłabienia i złego samopoczucia związanego z wiosennym przesileniem.
Jak przyrządzać młodą kapustę?Młoda kapusta to podstawowe warzywo polskiej kuchni. Polacy uwielbiają ją za delikatny, choć wyrazisty smak i za szybkość w przygotowaniu - przyrządza się ją bowiem znacznie szybciej niż jej starszą wersję!
Zdjęcie: Fotolia
Potrawy z kapustą w roli głównej królują na naszych stołach już od początku kwietnia. Smakołyk ten podajemy najczęściej w postaci wiosennej zupy kapuścianej. Kapustę uwielbiamy dusić lub zasmażać z dużą ilością młodego koperku. Warzywo to jest też jednym ze składników znakomitych gołąbków, pierogów, zapiekanek, sałatek czy surówek!
Pamiętajcie, że młoda kapusta to warzywo, które należy gotować krótko i bez przykrycia - pozwoli to na ulotnienie zawartych w nich nieprzyjemnych olejków eterycznych!
Nasze inspiracje
Dania z kapustą podbijają menu wszystkich Polaków - chętnie podajemy je zarówno na przyjęciach okolicznościowych, jak i w ciągu tygodnia.
Na naszych stołach warzywo to ciekawie zaprezentuje się zwłaszcza pod postacią eleganckich roladek z młodą kapustą. Do ich przygotowania potrzebować będziemy młodej kapusty, schabu, kilku plasterków wędliny, pomidorów w oleju, świeżych przypraw i ziół!
Na wiosennych stołach koniecznie zawitać musi także pyszna zupa gołąbkowa, która zaskoczy podniebienia Wasze i Waszych domowników bądź gości - przekonajcie się sami!
Zdjęcie: Fotolia
Mamy nadzieję, że podobnie jak my uwielbiacie eksperymentować w kuchni z młodą kapustą. Jakie są Wasze ulubione potrawy z tym warzywem? Czekamy na Wasze pomysły, które z przyjemnością nagrodzimy wirtualami wymiennymi na nagrody. Zapraszamy!
marcinka