Jagody goji - "czerwone diamenty" wśród owoców!

Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - jagody goji - znane są w Azji od tysięcy lat. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Dowiedzcie się więcej na temat tych małych, czerwonych owoców.

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Jagody goji - "czerwone diamenty" wśród owoców!
fot. Fotolia

Bez wahania można stwierdzić, iż jagody goji pełne są cennych dla zdrowia składników. Istnieją jednak pewne trudności w ustaleniu ich ilości w składzie.

Rozbieżność danych dotyczących zawartości składników odżywczych zawartych w tych owocach jest znaczna i wiąże się z naturalnym pochodzeniem produktu, jakością jagód, a nawet pogodą w sezonie upraw.

Pomimo, iż nie jesteśmy w stanie określić ilości zawartych w owocach witamin i mikroelementów, bez wątpienia możemy powiedzieć, iż jagody goji zwane również „czerwonymi diamentami” są pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

W składzie biochemicznym owoców goji wyróżnic można:
-  6 podstawowych witamin,
- 18 rodzajów aminokwasów,
- 5 karotenoidów, w tym beta-karoten oraz wiele innych,
- 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- składniki mineralne: m.in. żelazo, wapń, cynk, selen, potas,

Zawarte w owocach kolcowoju antyoksydanty wspomagają budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu oraz chronią DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, przez co spowalniają procesy starzenia.

Ponadto spożycie czerwonych diamentów wspomaga prawidłowe widzenie, co jest zasługą zeaksantyny i luteiny zawartych w jagodach.

Kolejna korzyścią płynąca ze spożycia jagód goji jest regulacja układu trawiennego i usprawnienie jego pracy, co wiąże się z dużą zawartością błonnika pokarmowego.

Za zasługą cynku, polisacharydów oraz germanu wspomagają system odpornościowy. Polisacharydy dodatkowo utrzymują prawidłową kolonizację jelit korzystną florą bakteryjną.

Ponadto spożywanie jagód goji pomaga regulować pracę serca i ciśnienie krwi.

Świeże owoce określane są jako słodkie i najlepiej smakują ponoć prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej są pyszną przekąską.

W Polsce dostępne są tylko suszone owoce goji. Można dodawać je do ciast, ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet herbaty.

Polecamy: Czy warto wdrożyć jagody goji do menu? Upewnij się!