Jagody goji - skąd się wzięły i co dobrego dla nas robią?

  • 2

Orientalnie nazwane małe, czerwone kuleczki to popularne w Chinach, Tybecie czy Mongolii jagody goji. Od wielu tysięcy lat są wykorzystywane z ziołolecznictwie i nie tylko. Tradycyjna Medycyna Chińska również korzysta z ich dobrodziejstw.

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Jagody goji - skąd się wzięły i co dobrego dla nas robią?
fot. Fotolia

Jeżeli jesteście ciekawi co takiego mają w sobie te popularne w Azji owoce, zapraszamy do czytania. Uchylimy przed naszymi czytelnikami rąbka tajemnicy i mamy nadzieję, że tym samym zachęcimy Was do eksperymentów z tym nadzwyczajnym składnikiem kulinarnym.

Wartości odżywcze zawarte w jagodach goji

Naturalne składniki zawarte w jagodach goji przydadzą się każdemu, kto na co dzień nie dba o uzupełnianie witamin i mikroelementów. Dodając je do zwykłych posiłków możemy szybko dostarczyć naszemu organizmowi cennych minerałów, wzmocnić odporność oraz poprawić kondycję. To co należy również podkreślić to silne działanie antyoksydacyjne. Niedowiarków do ich spożywania powinny przekonać także liczne witaminy z grupy B, C, E oraz składniki mineralne takie jak wapń, potas czy cynk. „Czerwone diamenciki” zawierają także błonnik i karoten. Wszystko to sprawia, że jagody goji są jednymi z najzdrowszych owoców na ziemi.

Jeżeli są wśród nas jeszcze jacyś sceptycy, to przypomnimy, że jagody goji zawierają także zeaksantynę, ryboflawinę oraz flawonoidy. Nasz wzrok, układ kostny oraz koncentracja będą utrzymane w dobrej formie jeżeli będziemy regularnie podjadać jagody goji. A okazji ku temu nie powinno brakować, ponieważ możemy je konsumować na surowo, niemal prosto z drzewa oraz w postaci suszonej.

Ciekawostka dotycząca jagód goji

Czy wiecie, że nie można dotykać owoców z krzewu Lycium Barbarum? Jagody goji są bardzo delikatne i nie można zrywać ich rękoma. Podczas zbierania owoców korzysta się ze specjalnego sprzętu, który uniemożliwia utlenianie jagód, a co za tym idzie zmianę koloru skórki.
Możemy kupić jagody goji w sklepach ze zdrową żywnością albo zamówić je online. Coraz więcej sklepów z organicznym jedzeniem dostarcza swoim klientom tego typu produkty.

Jakie macie doświadczenia kulinarne z jagodami goji? Stosujecie je w swojej kuchni?

Polecamy przepis na Sałatkę z jagodami goji >>>