Czym jest enchilada i z czym ją podać?

Nazwa tej niektórym dziwnie brzmiącej potrawy pochodzi od "enchilar". co znaczy dodać paprykę chili.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Czym jest enchilada i z czym ją podać?
Enchilada jest tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej.

Jej przygotowanie wcale nie jest przesadnie trudne - choć wymaga trochę czasu. By przygotować anchiladę najlepiej wykorzystać tortillę kukurydzianą w którą następnie zawija się farsz. Do środka włożyć można zarówno mięso, warzywa czy ser jak i owoce - na przykład banany.

Tak przygotowane roladki układa się następnie w żaroodpornym naczyniu warstwowo i polewa sosem. Jakim? Wedle uznania wykorzystuje się 4 popularne sosy:

  • tradycyjny - przygotowany z dostępnych akurat warzyw oraz suszonej papryki chili 
  • zielony - wykonany z miechunki pomidorowej - meksykańskiej rośliny oraz zielonej papryki chili
  • czerwony - do którego przygotowania wykorzystuje się pomidory oraz czerwoną paprykę chili
  • mole - stworzony z gorzkiej czekolady, orzechów, suszonej papryki chili i pieczonych liści awokado.

Enchilady nadziać można także ziemniakami, owocami morza czy twarogiem.
Serwuje się je dodatkowo z oliwkami, kolendrą, cebulką oraz serem.