Enchilada jest tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej.
Jej przygotowanie wcale nie jest przesadnie trudne - choć wymaga trochę czasu. By przygotować anchiladę najlepiej wykorzystać tortillę kukurydzianą w którą następnie zawija się farsz. Do środka włożyć można zarówno mięso, warzywa czy ser jak i owoce - na przykład banany.
Tak przygotowane roladki układa się następnie w żaroodpornym naczyniu warstwowo i polewa sosem. Jakim? Wedle uznania wykorzystuje się 4 popularne sosy:
Enchilady nadziać można także ziemniakami, owocami morza czy twarogiem. Serwuje się je dodatkowo z oliwkami, kolendrą, cebulką oraz serem.
Jej przygotowanie wcale nie jest przesadnie trudne - choć wymaga trochę czasu. By przygotować anchiladę najlepiej wykorzystać tortillę kukurydzianą w którą następnie zawija się farsz. Do środka włożyć można zarówno mięso, warzywa czy ser jak i owoce - na przykład banany.
Tak przygotowane roladki układa się następnie w żaroodpornym naczyniu warstwowo i polewa sosem. Jakim? Wedle uznania wykorzystuje się 4 popularne sosy:
- tradycyjny - przygotowany z dostępnych akurat warzyw oraz suszonej papryki chili
- zielony - wykonany z miechunki pomidorowej - meksykańskiej rośliny oraz zielonej papryki chili
- czerwony - do którego przygotowania wykorzystuje się pomidory oraz czerwoną paprykę chili
- mole - stworzony z gorzkiej czekolady, orzechów, suszonej papryki chili i pieczonych liści awokado.
Enchilady nadziać można także ziemniakami, owocami morza czy twarogiem. Serwuje się je dodatkowo z oliwkami, kolendrą, cebulką oraz serem.