Sposobów na uatrakcyjnienie wyglądu dań jest wiele. Niektóre potrawy wystarczy efektownie ułożyć, inne polać ozdobnie sosem, jeszcze innym nie zaszkodzi mała dekoracja. Pamiętajmy, że w dobrym guście jest ozdabianie półmisków wyłącznie składnikami jadalnymi. Dobrze również dopasować rodzaj dekoracji do charakteru potrawy i jej smaku. Czyli dania wytrawne dekorujemy warzywami, niezbyt słodkimi owocami czy sosami. Słodkie desery natomiast kremami, marcepanowymi lub cukrowymi figurkami, owocami albo słodkimi sosami (z owoców, czekolady, karmelu). Warto wykorzystać do tego celu jeden ze składników potrawy, bo wtedy dekoracja będzie współgrała z całością. W daniach dla dzieci jak najbardziej na miejscu są dekoracje w kształcie zwierzątek, domku czy postaci z bajek. Dla dorosłych zarezerwujmy subtelniejsze dekoracje.
Warto wiedzieć
Do wycinania dekoracji z warzyw i owoców wystarczy wąski nóż oraz małe foremki, np. do wycinania ciastek. Możesz także kupić specjalne noże do dekoracji (dostępne np. w sklepach ze sprzętem AGD).
Elementy dekoracyjne warto wykonać wcześniej, ale ułożyć je na potrawie dopiero tuż przed podaniem, by nie puściły soku, obeschły czy się rozpuścić.
I. PRZYSTAWKI
Aby przystawka zyskała na atrakcyjności, wystarczy czasem zmienić jej klasyczny kształt. Pasztet obłożony boczkiem i upieczony w formie z kominkiem zaprezentuje się naprawdę apetycznie.
Proste pomysły:
Sałatki zwykle podajesz w salaterce, ale wystarczy nałożyć jej niewielkie porcje na liście cykorii czy lodowej sałaty i ułożyć je na półmisku, aby odmienić wygląd potrawy.
Pasty warzywne, rybne czy twarogowe możesz podać w małych miseczkach, ale efektowniej będzie napełnić nimi np. świeży, wydrążony ogórek, paprykę czy pomidora, a potem pokroić warzywa na porcje.
Paluchy z ciasta zamienią się w apetyczną przekąskę, jeśli owiniesz je cieniutkimi plasterkami szynki (np. prosciutto) i postawisz na stół w szklance.
II. ZUPY
O efektownym wyglądzie potrawy często decydują detale. Tu postawiliśmy na oryginalne „naczynie”, w której została zaserwowana zupa krem.
Proste pomysły:
Czyste zupy można posypać posiekaną zieleniną lub szczyptą kolorowej przyprawy. A do rosołu dodać wykrojone z plastrów marchewki kwiatki.
Zupa krem zyska na wyglądzie, jeśli posypiesz ją ptysiowym groszkiem lub minigrzankami oraz startym serem.
Żurek możesz podać w chlebie. Z małego okrągłego bochenka odkrój czapeczkę i wydrąż miękisz, pozostawiając ściankę o grubości 1 cm. Wnętrze posmaruj ubitym białkiem i wstaw na 10–15 min do piekarnika nagrzanego do tem. 200 st. C. Napełnij zupą.
III. MIĘSA
Szynka pieczona. Zdjęcie "Przyjaciółka"
Pieczeń zawsze prezentuje się efektownie, żeby jednak danie jeszcze bardziej cieszyło oczy, udekoruj je kolorowymi owocami. Możesz to zrobić nietypowo wtykając je w nacięcia mięsa.
Proste pomysły:
Ze schabu środkowego, fileta z kurczaka czy indyka warto zrobić roladę. W tym celu mięso trzeba rozkroić na płat grubości ok. 1,5 cm, ułożyć na nim np. plastry szynki, żółtego sera, liście szpinaku, słupki marchewki, papryki czy cukini. Zwinąć ścisłą roladę, obwiązać sznurkiem i upiec. Podawać krojoną w plastry.
Jeśli nie masz wprawy w przygotowywaniu potraw ze zwijanego mięsa, natnij pieczeń jedynie pośrodku i napełnij np. suszonymi owocami.
Efektowne roladki przygotujesz, rozbijając plastry mięsa i układając na nich słupki warzyw. Zwinięte roladki zepnij wykałaczką lub obwiąż nitką.
Pieczony w całości kurczak czy kaczka ładnie będą się prezentować, jeśli pod koniec pieczenia obłożysz je np. pokrojonymi owocami lub warzywami. l szaszłyki, czyli kawałki mięsa nadziewane na szpadki na przemian z pokrojonymi warzywami zawsze wyglądają apetycznie.
IV. DESERY
Tu wystarczy odrobina wyobraźni (warto również poprosić o pomoc dzieci, które mają niesamowitą fantazję). Dzięki niej np. zwykły okrągły tort może zamienić w motyla.
Proste pomysły:
Kratka czy esy-floresy z lukru lub polewy czekoladowej mogą stanowić proste wykończenie deserów i ciast. Zatuszują również np. nierównomiernie zrumienioną powierzchnię.
Zamiast kupować gotowe dekoracje z czekolady, wykonaj je samodzielnie. Roztopioną czekoladą smaruj np. listki mięty i zdejmuj je delikatnie po zastygnięciu. Możesz też nią rysować ozdobne wzorki na pergaminie i zastudzone ostrożnie ściągać za pomocą szpachelki lub noża do sera.
Dekoracyjnie wyglądają też migdały w płatkach czy posiekane orzechy, np. włoskie, laskowe. Warto nimi posypać bok tortu, wierzch polanego ciasta czy słodkie naleśniki. Wcześniej dobrze jest zrumienić je na suchej patelni. Zyskają na wyglądzie, smaku i chrupkości.
Kulki wycięte z miąższu arbuza lub melona możesz dodać do sałatki owocowej albo wykorzystać do dekoracji, np. sernika na zimno, lodów.
Tekst: Renata Materlińska/Przyjaciółka