Zielone, letnie sałatki przygotowywane na bazie świeżego szpinaku, botwinki oraz komosy ryżowej, warto urozmaicić dodatkami w postaci mieszanki ziaren - dyni, słonecznika i orzechów. Nie tylko podkreślą walory smakowe, ale przede wszystkim dostarczą niezbędnych witamin i składników odżywczych.
Aby dodać sałatce naturalnej słodyczy, skorzystaj z mieszanki suszonych owoców. W zależności od tego, jakich składników użyjesz, z powodzeniem możesz wykorzystać żurawinę, rodzynki oraz Złote owoce (miechunkę peruwiańską).
fot. materiały prasowe
ZIELONA SAŁATKA 100%
Pesto:
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pesto; wszystkie składniki zblenduj (do uzyskania jednolitej masy); odstaw na nie mniej niż 30 minut - dzięki temu pesto stanie się bardziej aromatyczne (składniki "przegryzą" się).
Pierś kurczaka pokrój w kostkę i wyłóż na liście rukoli; dodaj pokrojone awokado. Skrop sokiem z cytryny. Przygotowaną sałatkę polej pesto i delikatnie wymieszaj. Posyp ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.
fot. materiały prasowe
SŁONECZNE TRIOZ KOMOSĄ RYŻOWĄ I SZPINAKIEM
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotuj komosę ryżową zgodnie z przepisem na opakowaniu. W niewielkim garnuszku, na niewielkim ogniu wymieszaj: zieloną pastę curry, mleko kokosowe, sok z limonki oraz syrop z agawy.
Przygotowany sos dodaj do ugotowanej komosy, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Kiedy komosa z sosem wystygną, przełóż je do docelowego naczynia, dodaj liście szpinaku, rodzynki, złote owoce i żurawinę.
fot. materiały prasowe
SIŁA ŚWIEŻOŚCI Z ORZECHAMI PEKAN
Dressing:
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania dressingu: brzoskwinie pokrój w drobną kostkę i podgotuj na patelni. Następnie dodaj Złote owoce, miód i sok z cytryny - gotuj na małym ogniu do zredukowania składników sosu. Dressing przed podaniem powinien być przestudzony!
Umyj botwinkę; oddziel buraczki od liści i pokrój je w cienkie plastry. Podsmaż na patelni z dodatkiem świeżych ziół, odstaw aby przestygły. Do docelowego naczynia wyłóż liście botwinki, szpinak i rukolę, dodaj przygotowane wcześniej buraki, gorgonzolę i orzechy. Gotową sałatkę polej dressingiem.
Aby dodać sałatce naturalnej słodyczy, skorzystaj z mieszanki suszonych owoców. W zależności od tego, jakich składników użyjesz, z powodzeniem możesz wykorzystać żurawinę, rodzynki oraz Złote owoce (miechunkę peruwiańską).
fot. materiały prasowe
ZIELONA SAŁATKA 100%
Pesto:
- Świeża bazylia - 20 g
- Orzechy nerkowca (Bakalland) - 75 g
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Tarty parmezan - 10 g
- Czosnek - 1 ząbek
- Szczypta chilli
- Szczypta soli i pieprzu
- Upieczona pierś kurczaka - 1 sztuka
- Rukola - 100 g
- Awokado - 1 szt.
- Chrupiąca sałatka Bakalland (słonecznik, dynia, pinia) - 100 g
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pesto; wszystkie składniki zblenduj (do uzyskania jednolitej masy); odstaw na nie mniej niż 30 minut - dzięki temu pesto stanie się bardziej aromatyczne (składniki "przegryzą" się).
Pierś kurczaka pokrój w kostkę i wyłóż na liście rukoli; dodaj pokrojone awokado. Skrop sokiem z cytryny. Przygotowaną sałatkę polej pesto i delikatnie wymieszaj. Posyp ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.
fot. materiały prasowe
SŁONECZNE TRIOZ KOMOSĄ RYŻOWĄ I SZPINAKIEM
Składniki:
- Komosa ryżowa - 300 g
- Szpinak baby - 1 op.
- Słoneczne Trio (Bakalland) - 100 g
- Syrop z agawy - 3 łyżki
- Sok z limonki - 1 łyżka
- Zielona pasta curry - 1 łyżeczka
- Mleko kokosowe - 20 ml
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Ugotuj komosę ryżową zgodnie z przepisem na opakowaniu. W niewielkim garnuszku, na niewielkim ogniu wymieszaj: zieloną pastę curry, mleko kokosowe, sok z limonki oraz syrop z agawy.
Przygotowany sos dodaj do ugotowanej komosy, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Kiedy komosa z sosem wystygną, przełóż je do docelowego naczynia, dodaj liście szpinaku, rodzynki, złote owoce i żurawinę.
fot. materiały prasowe
SIŁA ŚWIEŻOŚCI Z ORZECHAMI PEKAN
Dressing:
- Brzoskwinie - 3 szt.
- Złote owoce (Bakalland) - 60 g
- Miód - 3 łyżki
- Sok z cytryny - 3 łyżki
- Botwinka - 2 duże pęczki
- Rukola - 50 g
- Szpinak baby - 50 g
- Gorgonzola - 200 g
- Orzechy pekan (Bakalland) - 75 g
- Świeży tymianek - 1 gałązka
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania dressingu: brzoskwinie pokrój w drobną kostkę i podgotuj na patelni. Następnie dodaj Złote owoce, miód i sok z cytryny - gotuj na małym ogniu do zredukowania składników sosu. Dressing przed podaniem powinien być przestudzony!
Umyj botwinkę; oddziel buraczki od liści i pokrój je w cienkie plastry. Podsmaż na patelni z dodatkiem świeżych ziół, odstaw aby przestygły. Do docelowego naczynia wyłóż liście botwinki, szpinak i rukolę, dodaj przygotowane wcześniej buraki, gorgonzolę i orzechy. Gotową sałatkę polej dressingiem.