Popularna aktorka pochodzi z Kaszub, tam też spędziła dzieciństwo, a podczas Wigilii do dziś sięga po tradycyjne kaszubskie potrawy.
Składniki:
- 10 filetów śledziowych
- 1 kg ziemniaków
- pęczek szczypiorku
Sos:
- 2 kwaśne jabłka
- cebula
- łyżka kwaśnej śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- cukier
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Filety śledziowe wymocz przez godzinę w wodzie lub kwaśnym mleku (wtedy kruszeją!). Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonym wrzątku.
2. Przygotuj sos: jabłka i cebulę zetrzyj na tarce. Wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dopraw cukrem i pieprzem.
3. Na gorących ziemniakach ułóż śledzia. Danie posyp szczypiorkiem. Serwuj z osobno podanym sosem.
Danuta Stenka poleca: Śledzik z jabłkami
Na wigilijnym stole aktorki nie zabraknie tradycyjnego kaszubskiego dania – śledzia w jabłkach z ziemniakami.
ocena: 5/5 głosów: 3