Już w sprzedaży z najnowszym numerem Party. Życie gwiazd kolejna książeczka kulinarna "Kuchnia jak u Sowy - Kuchnia bez mięsa".
"Drodzy Państwo!
Kuchnia wegeteriańska wielu osobom kojarzy się jedynie z tofu i soją. Niesłusznie! Postanowiłem dzisiaj zaprezentować Państwu kilka przepisów, które nie tylko wzbogacą menu wegetarian, ale też urozmaicą dietę „mięsożerców”.
Moje przepisy wykorzystują świeże sezonowe warzywa.
Podpowiem Państwu, jak zaskoczyć rodzinę i znajomych tak niecodziennymi, a znakomitymi daniami, jak racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem, krem pomidorowy z pesto ziołowo- -żurawinowym czy dyniowe risotto z suszoną żurawiną.
Wszystkie potrawy są dietetyczne, niezbyt skomplikowane do przygotowania i znakomicie nadają się zarówno na lunche, jak i na kolacje. Smacznego!
Robert Sowa"
Pieczona cukinia faszerowana kaszą gryczaną
Składniki dla 4 osób
• 8 małych cukinii
• 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
• 4 łyżki oleju lnianego
• pokrojona w kostkę cebula
• 2 rozgniecione ząbki czosnku
• 8 pomidorków truskawkowych
• jajko
• 100 g startego na tarce owczego sera redykołka
• kilka gałązek świeżego majeranku
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pomidory umyj, odetnij wierzch, a pozostałą część drobno pokrój. Cukinie umyj, odetnij końcówki, wydrąż miąższ i pokrój w drobną kostkę. Cukinie, pomidory, cebulę i czosnek podsmaż na oleju lnianym, ostudź. Wszystkie składniki połącz z kaszą, rozmieszanym jajkiem, tartym serem i listkami świeżego majeranku, dopraw do smaku pozostałymi przyprawami.
Cukinie oprósz solą, wypełnij farszem, przykryj końcówkami pomidorów, skrop olejem lnianym i piecz około 25 minut w temperaturze 180°C.
"Drodzy Państwo!
Kuchnia wegeteriańska wielu osobom kojarzy się jedynie z tofu i soją. Niesłusznie! Postanowiłem dzisiaj zaprezentować Państwu kilka przepisów, które nie tylko wzbogacą menu wegetarian, ale też urozmaicą dietę „mięsożerców”.
Moje przepisy wykorzystują świeże sezonowe warzywa.
Podpowiem Państwu, jak zaskoczyć rodzinę i znajomych tak niecodziennymi, a znakomitymi daniami, jak racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem, krem pomidorowy z pesto ziołowo- -żurawinowym czy dyniowe risotto z suszoną żurawiną.
Wszystkie potrawy są dietetyczne, niezbyt skomplikowane do przygotowania i znakomicie nadają się zarówno na lunche, jak i na kolacje. Smacznego!
Robert Sowa"
Pieczona cukinia faszerowana kaszą gryczaną
Składniki dla 4 osób
• 8 małych cukinii
• 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
• 4 łyżki oleju lnianego
• pokrojona w kostkę cebula
• 2 rozgniecione ząbki czosnku
• 8 pomidorków truskawkowych
• jajko
• 100 g startego na tarce owczego sera redykołka
• kilka gałązek świeżego majeranku
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pomidory umyj, odetnij wierzch, a pozostałą część drobno pokrój. Cukinie umyj, odetnij końcówki, wydrąż miąższ i pokrój w drobną kostkę. Cukinie, pomidory, cebulę i czosnek podsmaż na oleju lnianym, ostudź. Wszystkie składniki połącz z kaszą, rozmieszanym jajkiem, tartym serem i listkami świeżego majeranku, dopraw do smaku pozostałymi przyprawami.
Cukinie oprósz solą, wypełnij farszem, przykryj końcówkami pomidorów, skrop olejem lnianym i piecz około 25 minut w temperaturze 180°C.