Delikatne i kruche ciasto drożdżowe?

Jak najlepiej przygotować ciasto drożdżowe, aby rogaliki były mięciutkie i kruche zarazem? Oto podstawowa zasada.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Delikatne i kruche ciasto drożdżowe?
Dobrze przygotowane ciasto drożdżowe to podstawa do tego, aby rogaliki czy wszelkiego rodzaju ciastka ładnie nam się upiekły. Podstawowy błąd jaki możemy popełnić podczas wyrabiania ciasta to dodanie zbyt dużej ilości margaryny. Lepiej dać jej troche mniej niż odrobinę za dużo, bo wtedy ciasto będzie " za mokre" i "ciężkie", rogaliki będą potrzebowały więcej czasu, żeby się upiec i staną się twarde.

Podobnie dzieje się przy przygotowywaniu serników czy pierników. Jeśli przesadzimy z margaryną, czy też np. ze śmietaną wówczas dzieje się tak, że z początku ciasto pięknie rośnie, a po jakimś czasie środek sie zapada. Zatem jeśli chcesz zaserwować swoim gościom smaczny i puszysty sernik, czy też pyszne rogaliki uważaj z margaryną:)