Trochę teorii
Kalarepa jest odmianą tak zwanej kapusty warzywnej, należy do rodziny kapustowatych. Kalarepe się wyłącznie uprawia, nie występuje ona naturalnie. To roślina krzyżowa, która jest spokrewniona z innymi, znanymi nam warzywami, czyli: brukselką, kalafiorem oraz brokułami. Kalarepa znana była już Starożytnym Rzymianom. Stamtąd rozprzestrzeniła się na inne obszary Europy. Do Polski dotarła około XIX wieku. Jadalna część tego warzywa to zgrubiała, przerośnięta bulwa oraz listki. Przed zjedzeniem kalarepy musisz obrać ją ze skórki ( nie nadaje się ona do zjedzenia). Warzywo to wstępuje w odmianie zielonej i fioletowej, można je kupować właściwie przez cały rok (występują odmiany letni, zimowe oraz wczesnowiosenne).
Warzywo to można spokojnie zamrażać. Jeżeli chcesz kupić kalarepę musisz zwrócić uwagę na to, żeby jej bulwa był twarda i jędrna, a listki intensywnie zielone (zielona kalarepa jest właściwie najbardziej popularna), bez żadnych plam i przebarwień. Najlepiej smakują młode kalarepki. Mają dość słodki miąższ i są chrupiące, natomiast starsze mają duże łodygi i włókna w postaci twardych przerostów.
Zdjęcie: Fotolia
Jakie właściwości odżywcze i zdrowotne ma kalarepa?
Warzywo to zawiera dużo przeciwutleniaczy. Oprócz nich w kalarepie zawarte są następujące witaminy: C,K, z grupy B, beta karoten oraz minerały: fosfor, magnez, żelazo oraz wapń i potas. Wystarczy, że zjesz jedną, niezbyt dużą główkę kalarepy i Twój organizm otrzyma dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która chroni przed działaniem wolnych rodników oraz wspiera nasz system immunologiczny.
Beta karoten z kolei chroni nasze oczy przed chorobami (luteina), a przeciwutleniacze przed nowotworami. Warzywo to ma drogocenny wpływ na nasz układ trawienny (leczy zaparcia oraz reguluje perystaltykę jelit). Co ważne, kalarepa to warzywo, które nie uczula. Co to oznacza? Możesz spokojnie podawać to warzywo półrocznym maluchom. Ma dość wysoki indeks glikemiczny, bo 70, ale jest niskokaloryczna: w 100 gramach znajduje się 27 kalorii. Oczywiście, aby wszystkie właściwości kalarepy zostały zachowane, najlepiej jeść ją na surowo.
Zdjęcie: Fotolia
Witaminy z grupy B, które zawiera kalarepa poprawiają naszą przemianę materii oraz korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy. W kalarepie znajduje się potas, który pomaga utrzymać w naszym organizmie właściwą ilość płynów. Warzywo to powinno znaleźć się w jadłospisie osób, które chorują na miażdżycę. Regularne spożywanie kalarepy pozwala obniżyć ciśnienie krwi oraz ułatwia naszemu organizmowi pozbycie się złego cholesterolu. Jeżeli cierpisz z powodu stanów zapalnych dziąseł - użyj do płukania soku z kalarepy, na pewno pomoże.
Nie każdy może jeść kalarepę. Powinny jej unikać osoby, które cierpią z powodu kamicy nerkowej bądź chorób wrzodowych i dolegliwości przewodu pokarmowego.
Zdjęcie: Fotolia
Kalarepa to naprawdę znakomite warzywo, które zawiera w sobie wiele witamin i minerałów. Jedzmy ją często w miarę możliwości. Jeżeli nie wiesz, jak możesz przyrządzić kalarepę, skorzystaj z naszych pomysłów!
Iskierka.ag poleca faszerowaną kalarepę. Taka kalarepa jest bardzo pożywna i zdrowa. Farsz składa się między innymi z kaszy, marchewki, cebulki i czosnku.
Zupę krem z kalarepy przygotowała Babcia Halinka. Danie wygląda naprawdę wyśmienicie i zapewne tak samo smakuje.
Mniam1 poleca kurczaka na jarzynce z kalarepą. Kurczak pieczony jest bez panierki, jedynie z dodatkiem aromatycznej szałwii. Podany na duszonej kalarepie z marchewką smakuje wspaniale. W sam raz na letni obiad. Surówka z kalarepy to także jej pomysł. Chrupiąca kalarepa z marchewką i sosem czosnkowym jest mało kaloryczna - można ją jeść, ile się zapragnie.
Zupka z kalarepy i ryżu brązowego to pomysł iwy643. Jest pożywna i sycąca. Wygląda naprawdę apetycznie, zachęcamy wypróbować jej przepis!
Odkryj przepis na kalarepki z jajkiem >>>
Kalarepa jest odmianą tak zwanej kapusty warzywnej, należy do rodziny kapustowatych. Kalarepe się wyłącznie uprawia, nie występuje ona naturalnie. To roślina krzyżowa, która jest spokrewniona z innymi, znanymi nam warzywami, czyli: brukselką, kalafiorem oraz brokułami. Kalarepa znana była już Starożytnym Rzymianom. Stamtąd rozprzestrzeniła się na inne obszary Europy. Do Polski dotarła około XIX wieku. Jadalna część tego warzywa to zgrubiała, przerośnięta bulwa oraz listki. Przed zjedzeniem kalarepy musisz obrać ją ze skórki ( nie nadaje się ona do zjedzenia). Warzywo to wstępuje w odmianie zielonej i fioletowej, można je kupować właściwie przez cały rok (występują odmiany letni, zimowe oraz wczesnowiosenne).
Warzywo to można spokojnie zamrażać. Jeżeli chcesz kupić kalarepę musisz zwrócić uwagę na to, żeby jej bulwa był twarda i jędrna, a listki intensywnie zielone (zielona kalarepa jest właściwie najbardziej popularna), bez żadnych plam i przebarwień. Najlepiej smakują młode kalarepki. Mają dość słodki miąższ i są chrupiące, natomiast starsze mają duże łodygi i włókna w postaci twardych przerostów.
Zdjęcie: Fotolia
Jakie właściwości odżywcze i zdrowotne ma kalarepa?
Warzywo to zawiera dużo przeciwutleniaczy. Oprócz nich w kalarepie zawarte są następujące witaminy: C,K, z grupy B, beta karoten oraz minerały: fosfor, magnez, żelazo oraz wapń i potas. Wystarczy, że zjesz jedną, niezbyt dużą główkę kalarepy i Twój organizm otrzyma dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która chroni przed działaniem wolnych rodników oraz wspiera nasz system immunologiczny.
Beta karoten z kolei chroni nasze oczy przed chorobami (luteina), a przeciwutleniacze przed nowotworami. Warzywo to ma drogocenny wpływ na nasz układ trawienny (leczy zaparcia oraz reguluje perystaltykę jelit). Co ważne, kalarepa to warzywo, które nie uczula. Co to oznacza? Możesz spokojnie podawać to warzywo półrocznym maluchom. Ma dość wysoki indeks glikemiczny, bo 70, ale jest niskokaloryczna: w 100 gramach znajduje się 27 kalorii. Oczywiście, aby wszystkie właściwości kalarepy zostały zachowane, najlepiej jeść ją na surowo.
Zdjęcie: Fotolia
Witaminy z grupy B, które zawiera kalarepa poprawiają naszą przemianę materii oraz korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy. W kalarepie znajduje się potas, który pomaga utrzymać w naszym organizmie właściwą ilość płynów. Warzywo to powinno znaleźć się w jadłospisie osób, które chorują na miażdżycę. Regularne spożywanie kalarepy pozwala obniżyć ciśnienie krwi oraz ułatwia naszemu organizmowi pozbycie się złego cholesterolu. Jeżeli cierpisz z powodu stanów zapalnych dziąseł - użyj do płukania soku z kalarepy, na pewno pomoże.
Nie każdy może jeść kalarepę. Powinny jej unikać osoby, które cierpią z powodu kamicy nerkowej bądź chorób wrzodowych i dolegliwości przewodu pokarmowego.
Zdjęcie: Fotolia
Kalarepa to naprawdę znakomite warzywo, które zawiera w sobie wiele witamin i minerałów. Jedzmy ją często w miarę możliwości. Jeżeli nie wiesz, jak możesz przyrządzić kalarepę, skorzystaj z naszych pomysłów!
Iskierka.ag poleca faszerowaną kalarepę. Taka kalarepa jest bardzo pożywna i zdrowa. Farsz składa się między innymi z kaszy, marchewki, cebulki i czosnku.
Zupę krem z kalarepy przygotowała Babcia Halinka. Danie wygląda naprawdę wyśmienicie i zapewne tak samo smakuje.
Mniam1 poleca kurczaka na jarzynce z kalarepą. Kurczak pieczony jest bez panierki, jedynie z dodatkiem aromatycznej szałwii. Podany na duszonej kalarepie z marchewką smakuje wspaniale. W sam raz na letni obiad. Surówka z kalarepy to także jej pomysł. Chrupiąca kalarepa z marchewką i sosem czosnkowym jest mało kaloryczna - można ją jeść, ile się zapragnie.
Zupka z kalarepy i ryżu brązowego to pomysł iwy643. Jest pożywna i sycąca. Wygląda naprawdę apetycznie, zachęcamy wypróbować jej przepis!
Odkryj przepis na kalarepki z jajkiem >>>
LauraLaura
pietroocha
karola25