Sałatki serwowane w restauracjach, nie tylko w tych sławnych, ale też w tych mniejszych, czy nikomu nieznanych jadłodajniach, smakują wybornie. W przeciwieństwie do restauracyjnych dań, które czasem można odtworzyć w domu bawiąc się w detektywa - sałatki po prostu smakują lepiej na mieście.
Restauracyjna sałatka jest posolona
Wspaniała sałatka jest prawie zawsze posolona i często więcej, niż by się człowiek spodziewał. Większość dobrych restauracji soli sałaki ostrożnie - dodając sól i pieprz do zieleniny a nie tylko do dressingu.
Jeśli zwykle nie solisz swoich sałatek - spróbuj posypać trochę soli morskiej w kryształkach następnym razem i zobaczysz, czy taka sałatka nie smakuje dużo lepiej.
Restauracje nie boją się tłuszczu
Tak jak sól, restauracje wiedzą jak używać tłuszcz i nie obawiają się tego. Mogą dodać więcej oliwy z oliwek (czy tłuszczu z kaczki, bekonu lub innego luksusowego tłuszczu) niż odważyłabyś się w domu! Nie znaczy to wcale, że sałatki powinny być przetłuszczone.
Jedno jest pewne - sałatka przyniesie nam korzyści zdrowotne, zawierając odrobinę więcej tłuszczu - to tłuszcz właśnie pomaga wchłaniać składniki odżywcze w zieleninie!
Zdjęcia: Fotolia
Restauracje dodają dużą różnorodność
Często najlepsze sałatki mają sporo składników. Zielenina jest pulchna i równo pocięta - ręcznie przez zdolnego pomocnika w kuchni lub w profesjonalnej maszynie do cięcia sałat - tego z pewnością nie mamy w domu. Sałatka może mieć kilka kawałków przyrumienionej cebuli - luksus, którym nie zawracamy sobie głowy w domu.
Restauracje mają pod ręką sporo różnych składników, których używają do wielu różnych dań cały czas - ziarna, orzechy i owoce, najprzeróżniejsze rodzaje sałat, nie mówiąc już o luksusowych dodatkach jak smażone smakołyki czy perfekcyjnie ugotowane mięso. Posiadanie tego wszystkiego pod ręką jest zbyt kosztowne oraz czasochłonne (składniki trzeba najpierw kupić).
Zdjęcie: Polpal
Rób swoją sałatkę w ogromnej misce
To dobra rada, którą łatwo można zastosować w domu. Gdy sałatka jest przygotowywana w restauracji, czy nawet w zwykłej jadłodajni, często widać jak to robią - mała ilość zieleniny jest rzucana i obracana w olbrzymiej misce szczypcami. Użycie przeogromnej miski znaczy, że każdy listek sałatki i wszystkie inne dodatki są dokładnie pokryte dressingiem i dokładnie wymieszane.
W domu zacznij robić sałatkę od dodania dressingu, w największej misce jaką masz, dodając resztę składników. Następnie mieszaj je szczypcami, aż wszystko będzie równomiernie przyprawione.
Zdjęcia: Fotolia
Ktoś inny ją zrobił
Ostatnią rzeczą jest to, że ktoś inny zrobił tą sałatkę specjalnie dla Ciebie. Podobnie jak w przypadku innych rodzajów dań - jedzenie zawsze smakuje lepiej, gdy ktoś inny je przygotował. Jest to może nawet bardziej odczuwalne w sałatkach, bo wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić naprawdę wspaniałą sałatkę.
Poznaj niezwykłe przepisy na sałatki dla dzieci >>>
pietroocha
LauraLaura
karola25