Porada na zielono, czyli sałata

W sklepach przez cały rok można dokonać zakupu różnego rodzaju sałat. Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe. Każda z nich jest wyjątkowa.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Porada na zielono, czyli sałata
fot. Fotolia

Dzięki takim sałatom możemy przygotować pyszne dania, które zachwycą nie tylko domowników, ale też dalszą rodzinę. Samo przygotowanie dania z tą pyszną rośliną, to połowa sukcesu, dodatkowo wybierając do niej odpowiedni sos, czy dodatki, pozwolimy całej rodzinie na chwilę zapomnienia.

RODZAJE
Istnieje wiele rodzajów sałat. Są dostępne prawie przez cały rok, chociaż te rzadsze odmiany kupimy już w lepszych warzywniakach, bo każdy raczej nie ma wszystkich rodzajów.

1) MASŁOWA- jedna z tych najpopularniejszych, jest bardzo delikatna w smaku, a pasuje z pomidorami, szczypiorkiem i innymi sałatami.
2) ENDYWIA- jest raczej dodawana do innych sałat. Ma sztywne liście, które są postrzępione. Ma gorzkawy smak.
3) KARBOWANA- ma kruche i falowane liście. Wyraźne w smaku. Idealna z różnymi sosami.
4) LODOWA- też popularna w naszych sklepach i na naszych stołach. Idealna do różnego rodzaju przekąsek. Jest trwała i krucha. Łagodna w smaku.
5) ROSZPONKA- należy ją łączyć z dość wyraźnymi sosami. Ma ciemnozielone liście o bardzo orzechowym smaku.
6) RZYMSKA- bardzo często zakupowana na gołąbki. Ma podłużne główki. Jest słodkawa. Nadaje się też do kanapek.
7) RUKOLA- najczęściej podawana z makaronem. Ma wyraźny smak. Posiada ciemnozielone liście.

DODATKI
Istnieje wiele dodatków do sałat. Postaram się opisać te, które są najczęściej wybierane, są idealne w połączeniu z sałatą, dzięki czemu całość smaku wybornie.

MOZZARELLA- jest bardzo dobrym dodatkiem. Stanowi z sałata idealne połączenie. Jest pożywna i smaczna. Można dodać w postaci plastrów lub pokrojoną w kostkę.
OLIWA Z OLIWEK- sałatki dzięki niej są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Pomaga ona też organizmowi przyswajać wiele witamin.
POMIDORY- dodawane w cząstkach lub pokrojone na pół. Można pomidorki koktajlowe dodawać nawet w całości. Dodają sałatce przepysznego smaku, ale i podnosi on atrakcyjność naszej sałatki.

SOSY
Sosy są dodatkowym atutem sałat. Przygotowane wcześniej i polane nimi sałatki stają się atrakcyjniejsze, zdrowsze i pyszne. Można komponować swoje sosy, wg własnych upodobań. W sklepie znajdziemy także różne sosy w torebkach, ale warto zrobić własne:
- musztardowo- miodowy
- jogurtowo- śmietankowy
- cebulowy winegret
Warto poszperać w domowych zeszytach, czy internecie i zrobić taki pyszny dodatek.

DANIA
Sałaty jak sama nazwa mówi nadają się do sałatek. Ale można z nich przygotować inne smaczne potrawy np. makaronowe pesto z rukolą, czy, chyba wszystkim znane, gołąbki. Upodobań jest wiele i pomysłów też. Wystarczy tylko chwila, aby się zastanowić i przygotować pyszne, pomysłowe obiady i dodatki.


Poznaj ciekawe pomysły na sałatki >>>