Sałatkowe porady

Każdego dnia powinniśmy zjadać 5 porcji świeżych warzyw i owoców. Często na naszym stole goszczą sałatki i surówki.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sałatkowe porady
fot. Fotolia

Aby szybko nam się nie znudziły, polecam kilka ciekawych dodatków. Dzięki nim sałatki i surówki będą smaczne, pożywne i zdrowe. Zamiast majonezu używamy lżejszych dresingów na bazie jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek. Do winegretów doskonale nadaje się także nasz rodzimy olej rzepakowy. Smak sosów można wzbogacić sokiem z cytryny, miodem, czy musztardą. Możliwości jest bardzo wiele.

Jak zatem skomponować pyszne sałatki?
Zacznijmy od podstawowego składnika, czyli sałaty. Możemy wybierać spośród szerokiej gamy sałat:
- rzymska, ma kruche liście o delikatnym smaku
- lodowa, ma chrupiące liście
- cykoria, jest chrupiąca i delikatna
- roszponka
- masłowa
- oraz bardziej wykwintne sałaty takie jak: endywia, radicchio, rokietta, czy lollo rosso

Doskonałym uzupełnieniem sałat będą świeże zioła np. mięta, szczypior, bazylia, estragon, pietruszka, czy kolendra.
Pozostałe warzywa takie jak pomidory, ogórki, cebula, buraki, czosnek, doskonale będą komponowały się z sałatą. W zależności od naszych kulinarnych upodobań, można stworzyć swoją ulubioną mieszankę.

Aby sałaty były bardziej pożywne, można dodać do nich mięso np. wędzonego kurczaka, plasterki szynki parmeńskiej. Doskonale sprawdzą się także ryby i owoce morza. Można dodać gotowane na twardo jajka, ryż, czy makaron.
Do sałat pasują także różnorakie sery. Warto też pokusić się o połączenie owoców i warzyw. Do tego celu najlepiej pasują owoce cytrusowe (należy je wyfiletować) mango, melon, arbuz a także figi, które doskonale skomponują się z serami. 

Na koniec warto dodać do sałat orzechy i pestki np. dyni, czy słonecznika. Sałaty najlepiej polewać dresingiem tuż przed podaniem.


Polecamy: przepisy na sałatki >>>