
Sos winegret czy też vinaigrette to francuski sos na bazie oliwy i octu (najczęściej winnego), doprawiony solą i pieprzem. Nazwa pochodzi od słowa 'vinaigre', które po francusku znaczy: ocet.
Podstawowa wersja tego sosu to połączenie oliwy i octu w stosunku 3:1, czyli na przykład 3 łyżki oliwy plus 1 łyżka octu. Jest to porcja na niewielką miskę sałaty, akurat na surówkę dla 3 osobowej rodziny. Wlewamy składniki do słoiczka, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wstrząsamy. Polewamy takim sosem zieloną sałatę, surówkę z cykorii lub gotowane jarzyny podawane na zimno.
W obecnym czasie można spotkać wiele wersji tego sosu, każda gospodyni na pewno wypracowała swój własny tajemny przepis.
Poniżej kilka pomysłów na urozmaicenie wersji klasycznej:
Winegret musztardowy: do słoiczka wlewamy 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę soku z cytryny. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy (mi najbardziej smakuje sos z musztardą Dijon), zakręcamy i wstrząsamy energicznie słoiczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Najlepiej smakuje do zielonych sałat z dodatkiem pomidorów i oliwek.
Winegret z miodem: to wersja sosu z musztardą. Dodajemy do niego łyżeczkę miodu. Ten sos wykorzystuję najczęściej. Pasuje do sałaty z dodatkami, ale także do kapusty pekińskiej. Można wzbogacić całość posiekanymi ziołami.
Winegret cebulowy: na pół szklanki podstawowego sosu winegret potrzebujemy 1 dymkę ze szczypiorkiem, małą czerwoną cebulkę, które siekamy drobniutko. Dodajemy także 2 łyżki wytrawnego białego wina. Często używam pieprzu białego zamiast czarnego, jest delikatniejszy.
I na koniec wersja z czosnkiem, którą uwielbiam dodawać do soczystych, dojrzałych pomidorów. Przygotowuję dużą porcję i przechowuję w lodówce nawet 2 tygodnie. Potrzebujemy szklankę oliwy, 1/3 szklanki octu (z białego wina). Doprawiamy 1 dużym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, 2 łyżeczkami musztardy Dijon, solą i czarnym mielonym pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy i polewamy pokrojone warzywa.
Podstawowa wersja tego sosu to połączenie oliwy i octu w stosunku 3:1, czyli na przykład 3 łyżki oliwy plus 1 łyżka octu. Jest to porcja na niewielką miskę sałaty, akurat na surówkę dla 3 osobowej rodziny. Wlewamy składniki do słoiczka, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wstrząsamy. Polewamy takim sosem zieloną sałatę, surówkę z cykorii lub gotowane jarzyny podawane na zimno.
W obecnym czasie można spotkać wiele wersji tego sosu, każda gospodyni na pewno wypracowała swój własny tajemny przepis.
Poniżej kilka pomysłów na urozmaicenie wersji klasycznej:
Winegret musztardowy: do słoiczka wlewamy 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę soku z cytryny. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy (mi najbardziej smakuje sos z musztardą Dijon), zakręcamy i wstrząsamy energicznie słoiczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Najlepiej smakuje do zielonych sałat z dodatkiem pomidorów i oliwek.
Winegret z miodem: to wersja sosu z musztardą. Dodajemy do niego łyżeczkę miodu. Ten sos wykorzystuję najczęściej. Pasuje do sałaty z dodatkami, ale także do kapusty pekińskiej. Można wzbogacić całość posiekanymi ziołami.
Winegret cebulowy: na pół szklanki podstawowego sosu winegret potrzebujemy 1 dymkę ze szczypiorkiem, małą czerwoną cebulkę, które siekamy drobniutko. Dodajemy także 2 łyżki wytrawnego białego wina. Często używam pieprzu białego zamiast czarnego, jest delikatniejszy.
I na koniec wersja z czosnkiem, którą uwielbiam dodawać do soczystych, dojrzałych pomidorów. Przygotowuję dużą porcję i przechowuję w lodówce nawet 2 tygodnie. Potrzebujemy szklankę oliwy, 1/3 szklanki octu (z białego wina). Doprawiamy 1 dużym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, 2 łyżeczkami musztardy Dijon, solą i czarnym mielonym pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy i polewamy pokrojone warzywa.