Dlaczego warto czytać etykiety

Etykieta produktu to dla nas skarbnica wiedzy, ale czy umiemy z niej korzystać?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Dlaczego warto czytać etykiety
Zgodnie z polskim prawem etykieta na kazdym produkcie spozywczym powinna być czytelna i zawierać podstawowe informacje: 1. Datę przydatnosci do spożycia. Określa sie ja dwojako jako "nalezy spozyc przed" i po tej dacie produkt jest niezdatny do jedzenia lub pisząc "najlepiej spożyc przed" - produkt po tym terminie mozna nadal jesć ale jego jakośc może sie pogorszyć np. cukier może się zbrylać. Przy dacie produkcji podany jest często także numer partii. 2. Waga lub objetość podana w stosowanych u nas jednostkach. Dzieki temu mozemy sprawdzić czy np. olej wygladajacy na litrowy nie ma "przypadkiem" tylko 0,9 litra. 3. Skład. Tutaj mozemy sprawdzic czy produkt nie zawiera uczulajacych nas składników i z czego jest zrobiony. Warto czytać bo moze się okazac że pasztet grzybowy zawiera tylko 0,1% grzybów, konserwa tylko 40% miesa, a sok to w rzeczywistości kombinacja chemikaliów. 4. Tabela zawartosci składników odżywczych, czasami nazywana GDA. Napewno przyda się wszystkim którzy z róznych względów musza kontrolowac ilośc spozywanych kalorii, białka, cukrów czy tłuszczu. Warto tez sprawdzić co producent uznaje za porcje bo często są to ilosci nierealne. 5. Dane producenta lub importera pozwalające w razie jakichś nieprawidłowości okreslenie osoby odpowiedzialnej. 6. Warunki przechowywania - produkt źle przechowywany moze popsuć się pomimo że termin wazności nie został przekroczony. 7. Kod kreskowy - odczytac go potrafia bardziej wtajemniczeni ;)