Truskawka to owoc mający więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. Chroni przed anemią, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Pojawiające się na początku czerwca truskawki cieszą się nie tylko słodkim zapachem, kuszącym wyglądem, podniecającym smakiem, lecz także gwarantują zdrowie i mają korzystny wpływ na organizm. W truskawkach znajdują się ogromne ilości witamin. Cechuje je bogactwo soli organicznych poprawiających przemianę materii. Jedzenie truskawek poleca się szczególnie osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Owoce wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Truskawki pomagają także w schorzeniach reumatycznych. W kuchni owoce są najczęściej wykorzystywane w deserach i jako składnik ciast.