Do czego użyć jogurtu naturalnego?

  • 1

Przedstawiamy 6 pomysłów na wykorzystanie jogurtu naturalnego.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Do czego użyć jogurtu naturalnego?
fot. Fotolia
Jogurt naturalny jest bogaty w minerały i witaminy zastąpi w kuchni mniej wartościowe i tuczące produkty. Co z niego zrobić? Przekonaj się sama.

1. Sos do sałatek
O wiele lżejszy od sosu na bazie majonezu, a równie aromatyczny. Wypróbuj np. sos ziołowy: opakowanie jogurtu (ok. 200 g) wlej do miseczki, dodaj szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę ziół prowansalskich, szczyptę oregano i szczyptę imbiru. Odstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.

2. Do zup
Jogurt naturalny z powodzeniem zastępuje śmietanę. Korzyść jest oczywista - łyżka śmietany 18-proc. to 50 kcal, natomiast taka sama ilość jogurtu naturalnego to zaledwie 15 kcal. Zupy zabielaj jogurtem tuż przed podaniem i już ich
nie podgrzewaj, ponieważ jest duże prawdopodobieństwo, że jogurt się zwarzy.



3. Polewa do naleśników
Tu też warto skorzystać z kalorycznych zalet jogurtu. Ma on również idealną konsystencję - jest dość gęsty, łatwo więc nie spłynie z naleśników lub placków. Jogurt do słodkich naleśników możesz wymieszać z odrobiną cukru z prawdziwą wanilią lub domową konfiturą, a do wytrawnych np. z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem.

4. Na koktajl
Jogurt naturalny zmiksowany z owocami (świeżymi lub mrożonymi) to wspaniały, orzeźwiający, a przy okazji całkiem sycący napój. Aby koktajl miał bardziej wyrazisty smak, dodaj do niego odrobinę soku z cytryny. Jeśli koniecznie musisz go dosłodzić, zamiast po cukier sięgnij po miód. Smak podobny, ale jaka różnica dla zdrowia!

5. Dip do warzyw
Zrobisz go tak samo, jak sos do wytrawnych naleśników. Aby był gęstszy, domieszaj do niego nieco mielonego twarogu. Polecamy też inną smakowitą wersję jogurtowego dipu - z dodatkiem sera pleśniowego (np. rokpola), posiekanych orzechów włoskich, soku z cytryny, soli i szczypty delikatnego w smaku białego pieprzu.

6. Do płatków
Z uprażonych płatków owsianych i jogurtu naturalnego przygotujesz doskonałe i pełne wartości odżywczych śniadanko. Wymieszaj kubeczek jogurtu z 2 łyżkami płatków, łyżką płynnego miodu, ew. posiekanymi orzechami, odstaw na 30 minut, aż płatki zmiękną, po czym wymieszaj z ulubionymi pokrojonymi owocami.

Tekst: Robert Grotkowski/Zdjęcia Panthermedia(2); Fotolia(1)