Dobór alkoholu do potrawy

Bardzo ważne zagadnienie co do czego i w jakiej temperaturze.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Dobór alkoholu do potrawy
Jaki alkohol do jakiej potrawy:
wina wytrawne lub wódka - do przystawek
białe wino wytrawne - do ryb i dań z jaj, do serów chudych, do białego mięsa
wódka lub szampan - do kawioru
czerwone wino wytrawne - do potraw z grzybów, do mięsa czerwonego, do serów tłustych
szampan - do deserów lub do wszystkich dań
miód pitny - do deseru
wina słodkie lub półsłodkie - do deseru koniak,
winiak, likiery - do kawy
Najodpowiedniejsza temperatura alkoholu: *białe wino wytrawne - 8-10 st. *czerwone wino wytrawne - 16-18 st. *wino deserowe - 14-16 st. *wino ziołowe - 12-14 st. *szampan i wina musujące - 6-8 st. *wódka - 6-8 st. *gin - 8-10 st. *likier, koniak i winiak - temp. pokojowa *piwo - 8-10 st.