Uszak bzowy to bardzo pospolity grzyb ceniony przez wykwintnych grzybiarzy! Gatunki grzybów należących do uszkowatych są szczególnie cenione w krajach Dalekiego Wschodu, gdzie od dawna stanowią ważny środek leczniczy.
JAK WYGLĄDA I CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJE?
Uszak bzowy, nazywany także judaszowym uchem, nosi takie miano od przypowieści o Judaszu, który rzekomo powiesił się na drzewie bzu po zdradzeniu Jezusa.
Ten tajemniczy grzyb jest gatunkiem należącym do grupy grzybów obrastających drzewa. Owocniki tego cenionego przysmaku są półprzezroczyste i skórzaste. Młode okazy mają miseczkowaty kształt, potem zaś powyginany i często przypominający wyglądem małżowinę uszną - stąd też wzięła się nazwa grzyba.
Jędrny grzyb, jakim jest ucho bzowe, charakteryzuje się beżową, brązową lub brunatną barwą; od wewnętrznej strony jest gładki, aksamitny w dotyku, połyskujący i oprószony białymi zarodnikami. Zewnętrzna jego cześć jest natomiast matowa, oszroniona, miękka i bardzo chłonna.
Grzyb ten nie posiada trzonu albo jest tak krótki, że niemal niewidoczny. Jeśli już występuje jest przyrośnięty do podłoża bokiem lub spodem miseczki owocnika. Bywa, że owocniki różnej wielkości są ze sobą pozrastane tworząc kępki.
Zdjęcie: Fotolia
GDZIE SZUKAĆ USZAKA BZOWEGO?
Grzyba o tej ciekawej nazwie spotkać można na martwych pniach drzew iglastych, ale głównie na pniach bzu czarnego. Owocnik ten lubi również pasożytować na gałęziach akacji leżących na podmokłym terenie.
W miejscach tych najlepiej poszukiwać go po wiosennych deszczach bądź późną jesienią, o ile jest wystarczająco wilgotno dla jego zarodników. W odpowiednich dla siebie warunkach, uszak bzowy może wyrastać również zimą.
USZAK BZOWY W MEDYCYNIE
Niepozornie wyglądający uszak bzowy w XVII wieku był już dobrze znany i ceniony w całej Europie. Wykorzystywano go do robienia okładów przy zapaleniach. W dzisiejszych czasach doświadczeni zbieracze stosują go przy nadciśnieniu, groźnych zmianach stanu ścian naczyń krwionośnych czy rozrzedzaniu krwi!
Uszaki bzowe doskonale zwalczają też przeziębienia, bóle zęba, brzucha i serca. Niektórzy twierdzą, że uszaki świetnie działają na psychikę, stymulują system odpornościowy i pochłaniają wolne rodniki!
Grzyby o tej oryginalnej nazwie, w swoim składzie kryją cenne minerały, które są niezbędne każdemu ludzkiemu organizmowi. W świeżych grzybach tego gatunku znajduje się potas, wapń, magnez, fosfor, krzem i sód. Smakołyki te są również niskokaloryczne dlatego polecane są szczególnie osobom będącym na diecie.
USZAK BZOWY W KUCHNI
Judaszowe uszy mają szerokie zastosowanie w kuchniach świata, a szczególnie w kuchni chińskiej, japońskiej i wietnamskiej gdzie znane są pod nazwą grzybów Mun. Młode owocniki tych popularnych grzybów śmiało wykorzystać można w daniach orientalnych, mięsnych, zapiekankach, tartach, pierogach czy drobnych przekąskach z ciasta kruchego lub francuskiego.
Te ciekawe okazy można też zamarynować lub ususzyć. Wysuszony uszak bzowy jest podobny do ciemnych plasterków jabłek lub śliwek. Przed użyciem wystarczy wrzucić go do ciepłej wody - po kilku sekundach zwiększy swoją objętość i wróci do pierwotnej formy.
Zdjęcie: Fotolia
Prawda, że uszaki bzowe to bardzo ciekawe grzyby? Doskonałe jest również to, ze można je wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Co powiecie na potrawy z ich dodatkiem? Czekamy na Wasze inspirujące pomysły. Do dzieła!
Dowiedz się więcej na temat uszaka bzowego >>>
JAK WYGLĄDA I CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJE?
Uszak bzowy, nazywany także judaszowym uchem, nosi takie miano od przypowieści o Judaszu, który rzekomo powiesił się na drzewie bzu po zdradzeniu Jezusa.
Ten tajemniczy grzyb jest gatunkiem należącym do grupy grzybów obrastających drzewa. Owocniki tego cenionego przysmaku są półprzezroczyste i skórzaste. Młode okazy mają miseczkowaty kształt, potem zaś powyginany i często przypominający wyglądem małżowinę uszną - stąd też wzięła się nazwa grzyba.
Jędrny grzyb, jakim jest ucho bzowe, charakteryzuje się beżową, brązową lub brunatną barwą; od wewnętrznej strony jest gładki, aksamitny w dotyku, połyskujący i oprószony białymi zarodnikami. Zewnętrzna jego cześć jest natomiast matowa, oszroniona, miękka i bardzo chłonna.
Grzyb ten nie posiada trzonu albo jest tak krótki, że niemal niewidoczny. Jeśli już występuje jest przyrośnięty do podłoża bokiem lub spodem miseczki owocnika. Bywa, że owocniki różnej wielkości są ze sobą pozrastane tworząc kępki.
Zdjęcie: Fotolia
GDZIE SZUKAĆ USZAKA BZOWEGO?
Grzyba o tej ciekawej nazwie spotkać można na martwych pniach drzew iglastych, ale głównie na pniach bzu czarnego. Owocnik ten lubi również pasożytować na gałęziach akacji leżących na podmokłym terenie.
W miejscach tych najlepiej poszukiwać go po wiosennych deszczach bądź późną jesienią, o ile jest wystarczająco wilgotno dla jego zarodników. W odpowiednich dla siebie warunkach, uszak bzowy może wyrastać również zimą.
USZAK BZOWY W MEDYCYNIE
Niepozornie wyglądający uszak bzowy w XVII wieku był już dobrze znany i ceniony w całej Europie. Wykorzystywano go do robienia okładów przy zapaleniach. W dzisiejszych czasach doświadczeni zbieracze stosują go przy nadciśnieniu, groźnych zmianach stanu ścian naczyń krwionośnych czy rozrzedzaniu krwi!
Uszaki bzowe doskonale zwalczają też przeziębienia, bóle zęba, brzucha i serca. Niektórzy twierdzą, że uszaki świetnie działają na psychikę, stymulują system odpornościowy i pochłaniają wolne rodniki!
Grzyby o tej oryginalnej nazwie, w swoim składzie kryją cenne minerały, które są niezbędne każdemu ludzkiemu organizmowi. W świeżych grzybach tego gatunku znajduje się potas, wapń, magnez, fosfor, krzem i sód. Smakołyki te są również niskokaloryczne dlatego polecane są szczególnie osobom będącym na diecie.
USZAK BZOWY W KUCHNI
Judaszowe uszy mają szerokie zastosowanie w kuchniach świata, a szczególnie w kuchni chińskiej, japońskiej i wietnamskiej gdzie znane są pod nazwą grzybów Mun. Młode owocniki tych popularnych grzybów śmiało wykorzystać można w daniach orientalnych, mięsnych, zapiekankach, tartach, pierogach czy drobnych przekąskach z ciasta kruchego lub francuskiego.
Te ciekawe okazy można też zamarynować lub ususzyć. Wysuszony uszak bzowy jest podobny do ciemnych plasterków jabłek lub śliwek. Przed użyciem wystarczy wrzucić go do ciepłej wody - po kilku sekundach zwiększy swoją objętość i wróci do pierwotnej formy.
Zdjęcie: Fotolia
Prawda, że uszaki bzowe to bardzo ciekawe grzyby? Doskonałe jest również to, ze można je wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Co powiecie na potrawy z ich dodatkiem? Czekamy na Wasze inspirujące pomysły. Do dzieła!
Dowiedz się więcej na temat uszaka bzowego >>>
LauraLaura
marcinka